Van Baars

Van Baars var, namnet till trots, ett svenskt cigarr- och cigarillmärke tillverkat av Tobaksbolaget, fr.o.m. 1959. Märket tillverkades i flera sorter och i holländsk stil. Den ingående tobaken i cigarrerna var sumatra, java och brasil. Märkets förpackningar pryddes med ett manshuvud med hatt, som taget ur en rembrandtsk oljemålning.

Vissa uppgifter gör gällande att märket fått sitt namn av en av Tobaksbolagets, i Nederländerna född, medarbetare. Andra uppgifter antyder att det holländska manshuvudet i själva verket var en av Tobaksbolagets direktörer i lätt förklädnad!

Några sorter i van Baars-sortimentet:

 • Van Baars Senior (cigarr i midjefaçon; 1963-1978)
 • Van Baars Club (bukfaçon; 1960-1964)
 • Van Baars Club Silvervit (1964-1982)
 • Van Baars Half Corona (coronafaçon; 1960-1972)
 • Van Baars Junior (cigarill; 1961-1984)
 • Van Baars Junior Extra Mild (cigarill; 1969-1984)
 • Van Baars Perfect (cigarill; 1960-1964)

Provning av van Baars Senior december 2008: På en presidieherf inom Smålands CigarrSällskap i december 2008 provröktes en van Baars Senior med minst 30 års ålder. Cigarren befanns vara i fullt rökbart skick; men mycket mild, något som den dock lär ha varit redan vid dess tillverkning.

Annonser
Published in: on 25 maj, 2010 at 19:49  Comments (6)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/25/van-baars/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Tillverkas van Baars fortfarande? Har fått tag på en riktigt gammal Van Baars med bild på en svartvit gubbe i hatt (av tobak?) på gördeln.

  • Nej, det gör den (dem) inte. De enda nuvarande svenska cigarrmärkena är Bellman och Puck. Bägge är cigariller och den senare tillverkas bara som museal cigarill på Gubbhyllan på Skansen. Holländsk-svenska märket La Paz finns också fortfarande. Ev. finns också Cortéz fortfarande i produktion. Swedish Match och deras dotterbolag Scandinavian Tobacco Group har tyvärr inte tagit den svenska cigarrkulturen riktigt tillvara tycker jag.

   Så Din cigarr är ett samlarföremål kan man ju säga!

   B

 2. finns van baars att köpa idag och vad skulle det kosta?

  • Nej, tyvärr, den finns ej längre i produktion. Emellanåt kan man se äldre exemplar på ex.vis Tradera, men priserna vågar jag ej uttala mig om.

   B, red.

 3. Jag har fått tag i en Van Baars Junior singelpack i kartong i perfekt skick. Det finns ingen information om den förpackningen som jag hittat. Var det vanligt med en pack på cigariller och finns det något värde i den?

  • Ja, jag tror det var ganska vanligt – både för cigarrer och cigariller. De var sannolikt avsedda för restaurangmarknaden, det röktes ju kopiöst på krogen på 1960- & 70-talen. Och alla ställen hade nog inte någon serveringshumidor eller motsvarande. Då var enkelpacken säkert mycket praktiska. Jag har vissa informationer om att även cigarillklassikern Havanna Nr 2 också såldes i ett litet papprör eller liknande.

   De få Van Baars undertecknad rökt har alla legat i enkelpack. I Svenskt Cigarrlexikons museala samlingar är dock de flesta Van Baars i 5 eller 10-pack.

   Värdet vågar jag mig ej på dock.

   B, red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: