Cigarrgördel

Cigarrgördel (eng. cigar band) eller, i vardagligt tal, maggördel eller bara gördel. Ringformad pappersremsa fäst runt cigarrens kropp, i allmänhet närmare spetsen är inslaget. Undantag förekommer dock, bl.a. på Juan Clementes och Davidoffs Puro d’Oro-cigarrer, som har den runt inslaget resp. en del italienska cigarrer som är gördlade mitt på. En del cigarrer saknar helt gördel, ex.vis en del cigarrer som säljs i s.k. cabinet. Cigariller har i allmänhet ej heller gördel.

Cigarrgördeln påstås ha sitt ursprung från den tid då gentlemän rökte sina cigarrer med vita handskar, och således inte ville smutsa ned dem. En annan förklaring har varit att gördeln skulle ha funtionen att hålla ihop täckbladet. I själva verket är det dock så att en holländsk cigarrfabrikant verksam på Kuba vid namn Gustave Bock uppfann dem och det i samma avsikt som vin- och spritflaskor har etikett. Dels som information, och dels som marknadsföring. Detta skedde vid mitten av 1800-talet.

En annan person som tillskrivits äran av att ha uppfunnit cigarrgördeln var Rysslands (regerande) kejsarinna Katarina den Stora, men uppgiften är svårkontrollerad.

Få saker är så diskuterade bland cigarrökare än huruvida gördeln skall tas bort innan man röker sin cigarr eller låta den vara kvar. Den brittiska traditionen är att den skall avlägsnas, detta i syfte att man inte skall skryta med vad man röker (alternativt inte visa att man röker billiga cigarrer!). Några cigarrister tar bort gördeln eftersom de tycker att helhetsupplevelsen blir bäst av en avskalad, ren, cigarr. I äldre cigarrlitteratur kan man emellanåt läsa att gördeln skall tas bort, annars kommer den, eller rättare sagt dess klister, att ge cigarren oönskade bismaker. Det senare får säkert tillskrivas den tidens ibland dåliga kvalitet på klistret.

För att återgå till cigarrgördelns vara eller icke vara finns de som menar att man skall visa vilken cigarr man för tillfället njuter. Detta torde vara en smaksak, men OM man vill ta bort gördeln så anses det vara bäst att röka sin cigarr en liten stund, så klistret som håller ihop gördeln, och som tenderar att även vidhäfta cigarrens täckblad, får mjukna, varvid avlägsnadet blir mindre riskfyllt. Detta råd får emellertid anses dåligt! Om man efter några minuter rökt sin cigarr så varm att den börjat lösa upp gördelklistret så har man rökt på tok för hårt och sannolikt fördärvat sin cigarr. Cigarrer skall rökas försiktigt, endast en lätt inandning behövs för varje bloss.

Cigarrnestorn Zino Davidoff tillhörde de som lät gördeln vara kvar och det sägs att han frågade medcigarrister, som han såg avlägsna gördeln, om de hade för vana att slita loss etiketterna på sina vinflaskor med. Lexikografen håller med! Låt gördeln sitta på – man skall ändå aldrig röka förbi den; utan låt den ge en fingervisning om när det är dags att lägga ifrå sig sin cigarr.

Cigarrgördlarnas utseende har varierat över tid. Under cigarrernas glansålder, d.v.s. tiden fram till första världskriget, var gördlarna väldigt ofta försedda med starka färger, helst rött, och med en generös skvätt bladguld. Det kan man fortfarande se i synnerhet på havannacigarrer. Men idag får allt fler exklusiva cigarrer väldigt enkla och rena gördlar, exempelvis Davidoffs eller De Olifants cigarrer. (Ett praktexempel på motsatsen är Opus X-cigarrerna som är försedda med breda, närmast pråliga, gördlar.)

Annonser
Published in: on 27 maj, 2010 at 21:18  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/27/cigarrgordel/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: