Bladfamiljer

I de områden som producerar cigarrtobak av hög kvalitet, ex.vis Java och Vuelta Abajo, skördas tobak bladvis på plantan (Eng. Priming), i allmänhet nedifrån och upp och i allmänhet med någon veckas mellanrum. Härvidlag indelas de skördade bladen i ett antal bladfamiljer (Eng Leaf Category, Sp. Tiempo), eller bladgrupper, beroende på hur högt de suttit.

I europeisk fabriksterminologi används den holländska/ indonesiska indelningen i fyra bladfamiljer: Först skördas sandbladen, de växer längst ned. Populär i Holland som täckblad, men numera allt oftare använda som inlaga. Sedan fotbladen, bra som täckblad till maskintillverkade cigarrer. Därefter skördas mellanbladen, inlaga eller omblad. Överst sitter toppbladen som antingen ej skördas, eller används som inlaga, eller skickas till cigarettindustrin.

I den spanskspråkiga delen av tobaksindustrin är bladfamiljerna, på den växande plantan, tre.

 • Nedersta bladfamiljen indelas i två (tre) sektioner: Libra de pie (Sp. vid basen) – som i allmänhet inte används för cigarrer, och  Uno y Medio (Sp. en-och-en-halv). Den senare må användas. På Kuba finns ännu en sektion allra längst ned: Mañanita som kan användas till cigariller etc.
 • Därefter kommer Centro-familjen (Mitt-familjen) som är indelad i tre sektioner: längst ned Centro Ligero (Sp. lätt mitt), i mitten (av mitten alltså!) Centro fino (Sp. tunn mitt) och överst Centro gordo (Sp. tjock mitt).
 • Översta bladfamiljen kallas Coronas (Sp. kronor). Den nedre delen av denna familj kan ibland skiljas ut och kallas då Semi-coronas (Sp. halvkronor).

Nu är det emellertid så att den skördade tobaken graderas sedan i nya grupper – som kallas grader – som delvis har samma namn som bladfamiljerna och som är mycket lätta att blanda samman med dessa. 

För tobak som odlas för inlaga som man lite förenklat kan beteckna som de solväxta criollo-plantorna är det tre (ev. fyra) grader (i princip nedifrån och upp): 

 • volado (Sp. ”flugit”) lätt ljus tobak med fina brandegenskaper.
 • (Sedan eventuellt capote (Sp. omblad) som används som omblad eller inlaga.)
 • Ovan dem seco (Sp. torr) för mellantung inlaga.
 • Därefter ligero (Sp. lätt), starka, långsambrinnande blad för inlaga mitt i cigarren.

Slutligen medio tempo (de överst mindre bladen) som antingen inte används eller blir cigarettinlaga eller, på Kuba, tas särskilt omhand, fermenteras för sig och sedan används i vissa specialutgåvor (EL, ER) för att ge karaktär åt cigarrprodukten.

Om det emellertid rör sig om täckbladsodling, d.v.s. en skuggväxt corojo-planta, så indelas bladen i något annorlunda grader beroende på bladens färger (men i princip fortfarande nedifrån och upp: ljusare (och lättare) tobak i nedre delen av plantan och mörkare (och mustigare) tobak allteftersom man kommer högre upp): 

 • volado, lätta, ljusa färger från plantans nedre delar
 • seco, matta färger
 • viso, glansiga färger
 • ligero, mörkare färger från plantans topp
 • medio tiempo, ”halv-konsistens”
 • amarillo, (Sp. gul) för gula blad
 • quebrado, (Sp. trasig) för trasiga blad.

Även tobak som producerats i vissa andra länder för att utgöra enbart inlaga kan sorteras i bladfamiljer, men det lär vara mindre vanligt. Detta beror delvis på att tobaken skördas plantvis, d.v.s. hela plantan på en gång (Eng. stalk-cutting) vilket medger att tobaksodlaren kan ta både en andra och en tredje skörd på samma rot. Dock brukar man hålla reda på vilken skärning tobaken tillhör. En enklare gradering m.a.o.

Även andra tobakssorter, för ex.vis röktobak eller cigarettindustrin, indelas i bladfamiljer, i regel i fyra grupper (burley, orient, kentucky m.fl.) eller fem grupper (ljus virginia); men har då andra namn.

Annonser
Published in: on 29 maj, 2010 at 12:14  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/29/bladfamiljer/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: