Filippinerna

Filippinerna är ett tobaks- & cigarrproducerande land (republik) i Asien. Cirka 88 500 000 invånare; huvudstad Manilla. Självständigt 1898 från Spanien och 1949 från USA. Språk: tagalog. Inom cigarrindustrin även spanska och engelska.

I cigarrsammanhang är Filippinerna hemort för den så kallade manillacigarren. Tobaksodlingen på Filippinerna har mycket gamla traditioner. Redan på 1500-talet förde spanska munkar kubanska tobaksfrön till Filippinerna bl.a. eftersom klimatet på Filippinerna liknar det kubanska klimatet. Dessa frön är genetiska föräldar till den tobak som idag odlas i öriket; vilket innebär att de filippinska fröstammarna är mer genuint kubanska än på Kuba i o.m. att man på Kuba i stor omfattning ägnat sig åt växtförädling och därmed i högre grad fjärmat sig från originalfröernas genetiska sammansättning.

Fordomdags kallades Filippinerna, p.g.a. sin då framstående cigarrproduktion, ”Österns Kuba”. Emellertid har den filippinska cigarrindustrin varit vanskött och därmed kommit i vanrykte. Forna tiders eftersökta och berömda manillacigarrer har därför tappat i kvalitet och därmed också i efterfrågan. Fortfarande kan man dock få tag på filippinska cigarrer av god kvalitet, även i Sverige. Den filippinska cigarrtobaken odlas främst i Cayagandalen på ön Luzon. Tack vare sin närhet till havet uppfattar en del cigarrister en viss sälta i manillacigarrer.

Se även listan över filippinska cigarrmärken.

(De filippinska) cigarrerna  är av hög klass och mycket uppskattade av kännare. Vill man pröva på dem bör man dock vara en erfaren rökare, ty för den nyvordne cigarrälskaren är de definitivt olämpliga. – Kjell Collin i Tobak, 1963

Annonser
Published in: on 29 maj, 2010 at 21:33  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/29/filippinerna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: