Tobakens historia (i sammandrag)

Tobaken odlades först i Centralamerika, och är sannolikt uppkallad efter den karibiska ön Tobago. Redan på sin första resa till Amerika kom Columbus och hans män i kontakt med cigarren i sin dåvarande enkla form. Sin nuvarande form fick cigarren av spanjorerna. De var först med att tillverka cigarrer i Europa, deras tillverkning startade 1676 i Sevilla. Det skulle dock dröja till ca år 1800 innan cigarren blir vanlig i hela Europa. Att röka ansågs förr i tiden fint i många kretsar, och dessutom användes tobaken som läkemedel. Under 1600-talet rökte man ur brända lerpipor, kritpipor kallade, medan man kan kalla 1700-talet snusets århundrade (torrt snus för näsan).

Sverige: Tobaken är känd sedan sent 1500-tal i Sverige (Heimdal et al) Under 1600-talet anlades Nya Sverigekolonin i Nordamerika för att Sverige skulle få en egen källa till den populära tobaken, i st.f. att köpa den dyrt av ex.vis holländarna. År 1724 påbjöd Fredrik I tobaksodling i hela Sverige. Först ut blev Johan Neostadius i staden Gränna redan samma år. År 1760 fanns det tobaksodlingar i 84 svenska städer, varav 12 i den östra rikshalvan. På 1700-talet blev det också mode bland adeln att snusa i näsan. Omkring år 1800 förändrades den vanan i Sverige. I stället för att snusa ”torrt” i näsan, lade man in en prilla av våt tobak under överläppen. Det är än idag vanligare i Sverige än i de flesta andra länder. Det första rikstäckande snusmärket var Ljunglöfs Ettan som lanserades 1822. Portionssnus introducerades 1974. År 1814 tillverkades, i Göteborg, de första svenska cigarrerna.

Successivt har dock den svenska odlingen minskat och är idag industriellt olönsam, men förekom nyligen bl.a. i Blekinge för de svenska cigarrerna CarlsCorona Cigars samt Svea. År 1964 fastslogs sambanden mellan cigarettrökning och lungcancer i den s.k. Terryrapporten. Sedan dess har stora delar av världens länder försökt inskränka på tobaksbruket och de svenska milstolparna kan få representera tobakens moderna historia: den 1 januari 1997 förbjöd Sverige tobaksförsäljning till barn och ungdomar under 18 år, och den 1 juli 2003 förbjöds rökning på restaurang och andra liknande offentliga platser.

Annonser
Published in: on 30 maj, 2010 at 00:08  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/05/30/tobakens-historia-i-sammandrag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: