Handcigarrmakeri

Handcigarrmakeri är konsten att för hand tillverka en cigarr; från inlagans formning via inlagans inneslutande i ett omblad (varvid erhålles en vickel) till täckbladets pårullande och cigarrens slutliga finish.

Yrket kräver flera års erfarenhet innan mästarestatus uppnås. Eftersom även en mycket duktig handcigarrmakarmästare (sp. torcedor) inte kan göra mer än kanske max 200 cigarrer per dag blir fullständigt handgjorda cigarrer mycket dyra. Det i sin tur har medfört att antalet handcigarrmakare i Västvärlden är mycket få och antalet i låglöneländer som Kuba, Indonesien, Honduras m.fl. desto fler. Ytterligare en konsekvens av detta blir att cigarrer tillverkade i Västeuropa eller USA i allmänhet är maskingjorda.

Handcigarrmakeri anses vara det yppersta hantverket inom tobaksindustrin. Cigarrmakare är inte alltför ovanligt i kulturen. I vissa uppsättningar är Carmen cigarrullare  i Bizets opera med samma namn (men i librettot är hon dock cigarettarbeterska – dock sannolikt på den klassiska La Corona-fabriken i Sevilla!) och vem kommer inte att tänka på Harry Martinssons cigarrmakare, smålänningen Bolle och hans kumpan Ahlbom?

”Ahlbom satt framböjd över bordet och formade till vad som skulle bli cigarrernas innanmäten, eller som det kallades på tobaksspråk: inlagor. Han måste då forma till inlagan så att fasthet och luftighet förenades däri. Detta var halva cigarrkonsten; gjorde den färdiga cigarren på rätta sättet lättdragen för rökaren och bestämde själva aromflödet: rökens rätta labyrintation i cigarrernas kropp. När varje sådan vickel var färdig sköt Ahlbom över dem till Bolle, som satt mittemot med utbredda fintobaksblad framför sig på bordet. Med hjälp av ögonmåttet gjorde han ett överslag på varje oskuret täckblad, hur mycket det kunde ge och hur det skulle skäras för att ge mest. När denna kännarberäkning var gjord, den upprepades blad för blad, skar han ut remsorna som skulle bli cigarrernas klädning. Täckvaran var dyrbar, ofta lika dyr som hela inlagan, och det gällde att inte slösa med ett enda snitt. Det var äkta Djember från Java, skeppad över Rotterdam.” – Ur Vägen till Klockrike av H. Martinsson.

Annonser
Published in: on 5 juni, 2010 at 23:41  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/06/05/handcigarrmakeri/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: