Holland

Holland (egentligen Nederländerna men i tobakssammanhang är benämningen Holland att föredra framför Nederländerna) är ett cigarrproducerande land i Europa som ingår i Konungariket Nederländerna. Drygt 16,6 miljoner invånare. Huvudstäder: Amsterdam och Haag. Språk: nederländska.

Holland har mycket framstående tobakstraditioner som har sina rötter i dels landets historiskt sett mycket omfattande handel och i landets forna besittning Nederländska Ostindien (nu: Indonesien). I kolonin anlade holländarna omfattande tobaksplantager på fr.f.a Java (se det) och Sumatra (se det). Tobaken fördes till Amsterdam och Rotterdam där den försåldes på auktioner (”inskrivningar”); en tradition som fortlever i Bremen. Köparna – de holländska cigarrhusen – förädlade råvaran till cigarrer av holländsk (europeisk) typ. Staden Kampen var ett centrum i tobaksindustrin och huserar idag landets tobaksmuseum.

Den holländska cigarrindustrin har under senare år koncentrerats till ett fåtal bolag där framförallt Swedish Match (se det) utmärkt sig och lagt bl.a. Willem II, Justus van Maurik, Hajenius m.m. under sina vingar. Se vidare holländska cigarrmärken.

Published in: on 10 juni, 2010 at 21:40  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/06/10/holland/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: