H. Upmann

H. Upmann kan avse tre olika, men sinsemellan besläktade, saker:

  1. Hermann Upmann, en av tobakshuset H. Upmann’s grundare. Dock finns det flera olika teorier om vad H:et står för. Alternativ till Hermann är dels ordet ”hermanos” som betyder ”bröder” på spanska; och dels  namnet ”Hupmann”, som enligt vissa källor skall ha varit bröderna Upmanns egentliga efternamn.
  2. H. Upmann, ett cigarrmärke grundat 1844. Märket existerar fortfarande och tillverkas både på Kuba och i Dominikanska Republiken. Det kubanska märket tillverkas av Habanos SA och finns att köpa på de flesta marknader och har en rätt betydande marknadsandel. Märket tillhör de lättare och har relativt mycket volado och seco på bekostnad av ligero. Domingovarianten finns i flera linjer, huvudlinjen kallas H. Upmann 1844 och tillverkas av Altadis USA. Denna variant använder sig av domingo inlaga och ett täckblad från Java. Det kubanska märket var ett av förre amerikanske presidenten John F. Kennedys favoritcigarrer. Enligt, och genom, Kennedys rådgivare Pierre Salinger lät president Kennedy  köpa upp så många som 1.200 H. Upmann-cigarrer innan han den 7 februari 1962 undertecknade lagen om det amerikanska handelsembargot mot Kuba. Som kuriosa kan nämnas att det var Upmann-huset som kom på idén att göra cigarrlådor av cederträ.
  3. José Marti-fabriken, en cigarrfabrik i Havanna som förut  hette (och ännu kallas, informellt) H. Upmann, se vidare Havannas cigarrfabriker.

Annonser
Published in: on 11 juni, 2010 at 20:29  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/06/11/h-upmann/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: