Cellofan

Cellofan är ett slags pappersmaterial; såtillvida att det liksom papper tillverkas av cellulosa. Inom cigarrindustrin används cellofan som förpackningsmaterial för enskilda cigarrer. Praktiskt taget alla cigarrländer & cigarrfabrikanter använder sig av cellofan utom Kuba där det förut förekom, men där det idag bara återfinns på en del billigare/ enklare cigarrer.

Cellofan är ett semipermeabelt material, d.v.s. det släpper igenom vatten på molekylnivå. Det innebär att man inte skall ta av cellofanet på sina cigarrer vid humidorförvaring; cigarrerna nås av humidorklimatet ändå! Syftet med att cellofanera cigarrer torde idag endast vara att skydda dem mot skador. Men läser man äldre cigarrlitteratur (ca 1960) får man intrycket att den tidens cigarrister trodde det vara ett slutet plastmaterial. Dock, ett visst skydd mot uttorkning ger dem, men inte på lång sikt. Cellofan ersätter således inte humidorförvaring.

En av de verkligt stora njutningarna inom cigarrsporten torde vara att plocka fram en vällagrad cigarr vars cellofan blivit sprött och brunfärgat av cigarrens oljor. Bryta cellofanet, som närmast faller i bitar, och därefter njuta sin cigarr enligt konstens alla regler!

Pour Monsieur J. en Helsingborg.

Annonser
Published in: on 13 juni, 2010 at 20:31  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/06/13/cellofan/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: