Snus

Ehuru detta är en cigarrblogg får vi inte bli så ”fina” att vi förgäter tala om snus; denna storsvenska produkt med långa traditioner i vårt land.

Snus är en tobaksprodukt bestående av malda tobaksblad som med olika tillsatsämnen för smak, konsistens, fuktighet etc. nyttjas i form av en s.k. mullbänk (ihopkramad snusportion) under överläppen.

Kubanskt snus i dosor som cigarristen känner igen!

Redan Columbus och hans mannar stötte på snuset under sina amerikanska resor. Indianerna malde samman tobak med musselskal och tog sig därmed en ”pris”. I Sverige och Finland har det nyttjats sedan åtminstone 1600-talet, men i början i dess torra form (genom näsinhalering) och av de övre klasserna. Småningom letade sig snusvanorna ned bland vanligt folk (medan överklassen övergick till pipor och cigarrer) men då i snusets fuktiga – och typiskt svenska (svensk-finska) – form. Uttrycket ”att tugga snus” är uteslutande relaterat till vått snus av nordisk typ.

”Snus, mus och brännvin, är det bästa jag vet! Snuset det tuggar jag, musen den luggar jag, brännvinet muggar jag. Snus, mus och brännvin är det bästa jag vet!” – Okänd

Tillverkningsmässigt skiljs mellan varmsvettat snus och dito kallsvettat. Skillnaden bestå i vilka temperaturer som använts i tillverkningsprocessen. Sveriges äldsta snusmärke torde vara Swedish Matchs Ettan (hette förut Ljunglöfs Etta) som tillverkats sedan 1822 och härrör från den berömda ljunglöfska tobaksfabriken.

Snuset har länge betraktats som en drängvana, men har återigen börjat sprida sig i medel- & överklasserna. Detta inte sällan i takt med de otaliga rökförbuden i vårt land eftersom snuset är en praktiskt eld- & rökfri tobaksprodukt.

”Utan snus i trettio dagar, försmäktar vi på denna ö” – ur Pippi Långstrump av Astrid Lindgren

Annonser
Published in: on 4 oktober, 2010 at 07:16  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/10/04/snus/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: