La Paz

La Paz är ett i Belgien tillverkat svensk-nederländskt cigarr- & cigarillmärke. Namnet skall ha existerat sedan ca år 1800, vilket därmed gör det till ett av de äldsta existerande cigarrmärkena. Enligt uppgift är märket uppkallat efter en herre vid namn Pasch, som grundade den första La Paz-fabriken. Detta bolag var tidigare Kungl. Hovleverantör (<- klicka!) till det nederländska kungahuset. Märket är fortfarande ett av de ledande i Nederländerna och säljer bra i ett antal olika europeiska länder. Kom in i Swedish Match-familjen i o.m. Svenska Tobaks köp av Elisabeth Bas i Boxtel på 1960-talet. Märket tillverkas numera av Scandinavian Tobacco Group (se det).

Märket kommer i två serier, cigarrserien ( i gula svarta aluminiumtuber) och wilde-serien, olika små cigarrer och cigariller med ”vilt inslag” (se Wilde). Samtliga i märket ingående cigarrer och cigariller har typisk holländsk framtoning, fr.f.a. åt java-hållet men det finns även en del brasil-versioner.

Cigarrserien omfattar fyra olika modeller: Gran Panatela, Corona, Gran Corona och Corona Superior. Cigarrernas inlaga består av java, havanna och pasado. Omblad och täckblad är java; Besuki eller Vorstenlanden i olika kombinationer. Seriens cigarrer levererades förut i karaktäristiska gula tuber men fr.o.m. 2011 har märket snoffsats upp i svarta rör med guldtryck, som säljs i lådor om 25. Dessa cigarrer är betydligt bättre än sitt rykte (många svenska cigarrister har beröringsskräck för denna cigarr), men för all del, risken för besvikelse är stor om man köper sin La Paz på en genomsnittlig svensk bensinmack med uttorkade kommersiella plasthumidorer. Köp av en tobaks- eller cigarrhandlare istället!

Wilde-serien omfattar ett dussintal olika cigarrer och cigariller med javakaraktär, brasil dito samt aromatiserade versioner. Samtliga har den typiska vilda stilen av inslag och kallas följaktligen ”La Paz-Wilde”. Det har uppgets att Svenska Tobak tyckte att denna cigarrtyp var av stort intresse när de på 1960-talet förvärvade Elisabeth Bas/La Paz, men det skulle dock dröja till 1975 innan de dök upp på den svenska marknaden, och då utan namnet La Paz; det kom först ca 1980.

Förut kallades dessa cigarrer och cigariller La Paz Wilde Havana, med hänsyftning å den (relativt lilla) mängd havanna som fanns i inlagan, men efter domstolsprövning, initierad av Habanos SA, ändrade Swedish Match namnet till La Paz Wilde Cigarros.

På La Paz’s hemsida http://www.world-of-lapaz.com/ finns (fanns) en mycket intressant film (som tyvärr inte verkar gå att bädda in här på bloggen…) som beskriver odlingen av de kända tobakssorterna på Java. Rekommenderas! (Hemsidan ifråga kan f.n. ej nås – eventuellt p.g.a. sammanslagningarna inom den skandinaviska cigarrindustrin.)

Annonser
Published in: on 24 oktober, 2010 at 21:51  Comments (4)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/10/24/la-paz/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Företaget Elisabeth Bas inköptes 1967 av Svenska Tobaks AB i syfte att komma närmare europamarknaden/ Lasse Björkdahl

  • Helt riktigt, Lasse! Tack för påpekandet.

   (Och jag som trodde jag skrivit om Elisabeth Bas-bolaget här i lexikonet, men upptäckte nyss, till min förvåning, att det hade jag inte alls! Utrymme för förbättringar alltså….)

   B

 2. Helt rätt att lyfta fram La Paz!

  Det går dock alldeles utmärkt att köpa sin La Paz gran corona på valfri bensinmack så länge de har ordning på sin humidor – Har de inte det så borde det väl vara skottpengar på att uppmärksamma en sunkig humidor utan fuktare utan att påpeka detta för kiosk-/mack-innehavaren?

  • Drastiskt uttryckt, men ett korn av sanning!

   B., red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: