Frans Suell-fabriken i Malmö

Frans Suell-fabriken i Malmö. I historiens backspegel har tobakstillverkningen i Malmö – i synnerhet den som är kopplad till Frans Suell d.ä., Frans Suell d.y. samt F.H. Kockum – kommit att ses som en sammanhängande tillverkningsorganisation med start år 1726 och avveckling år 2002. Ur strikt organisationshistorisk synvinkel är detta kanske inte helt korrekt, men historien förtjänar dock en sammanfattning utifrån den idén.

Den från Holstein invandrade köpmannen Frans Suell grundade alltså år 1726 en tobaksfabrik i Malmö. Genom arv etc kom den efterhand i hans söner och sonsöners ägo och 1772 byggdes en fabrik på Västergatan. Den revs på 1800-talet och år 1874 invigdes en ny modern tobaksfabrik på samma plats.

Det Suellska/Kockumska tobaksbolaget (som sedan 1912 ingått i AB Förenade Svenska Tobaksfabriker – ett antimonopolförsök) inlöstes av Staten i samband med 1914/15 års monopolisering av tobaksfabrikationen i Sverige. Byggnaden på Västergatan behölls och blev med tiden den främsta inom Svenska Tobak för tillverkning av cigarrer och cigariller. Andra enheter i bl.a. Stockholm, Nässjö och Gävle lades ned i syfte att koncentrera cigarrerna till Malmö.

Interiör från fabriken på Västergatan.

Med tiden stod det dock klart att lokalerna ej längre var ändamålsenliga och ny toppmodern fabrik byggdes på Hanögatan i Malmö hamn. Den invigdes 1962 (cigarr- & cigarilldelen) resp. 1967 (cigarettdelen – vars tillkomst ledde till ytterligare fabriksnedläggningar inom Svenska Tobak på andra håll i landet). Vid bägge tillfällen var H.K.H. Hertigen av Halland, Prins Bertil, invigare. Denna nya fabrik fick fortsätta att bära namnet Frans Suell Tobaksfabrik.

År 1983 beslutade Svenska Tobak av regionalpolitiska skäl att flytta cigarr- & cigarilltillverkningen, nu benämnd Frans Suell Cigars AB, till den gamla Strengbergska fabriken i Härnösand (även den upptagen i monopolet 1914/15) som därmed får fortsätta bara namnet Frans Suell-fabriken. Kvar i Malmö blev cigarettillverkningen samt tillverkningen av en del filtercigariller. Fabriken kallas nu Cigarettfabriken i Malmö.

Eftersom Swedish Match (som arvtagare till Svenska Tobak) beslutade avveckla cigarettdelen av koncernen (för att satsa på cigarrer, piptobak och tändprodukter) år 1999 utbjuds Malmöfabriken till försäljning och den österrikiska företaget Austria Tabak AG tar sommaren 1999 över Malmöfabriken med dess varumärken; kända sådana som Blend, Commerce och John Silver för att nu nämna några cigarettmärken och den anrika pip- & rulltobaken Calmar Nyckel.

Emellertid stod även Austria Tabak inför förändringens vindar och efter att ha tagits över av det brittiska tobaksföretaget Gallaher Group beslutades att Malmöfabriken skulle nedläggas sommaren 2002. Produktionen av de svenska cigarettmärkena överfördes därmed till Danmark, Nordirland och Österrike.

Den närapå 300-åriga suellska tobaksepoken var därmed till ända.

(Fotnot: Tydligen dröjde det några år innan nedläggningen var helt genomförd eftersom den sista tobaksmaskinen upphörde arbeta den 21 april 2005, kl. 13,00.)

Annonser
Published in: on 25 november, 2010 at 22:20  Comments (1)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/11/25/frans-suell-fabriken-i-malmo/trackback/

RSS feed for comments on this post.

One CommentLämna en kommentar

  1. Lite mer information om tobaksindustrin i Malmö med litteraturlista:
    http://www.malmo.se/Medborgare/Kultur–noje/Arkiv–historia/Kulturarv-Malmo/T-X/Tobaksindustri.html


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: