Bolívar

Bolívar är ett kubanskt cigarrmärke (havannacigarr) som numera även produceras utanför Kuba. Grundat 1902 har märket, som av Habanos SA klassas som ett ”multilokalt märke” en mindre marknadsandel, men är icke desto mindre mycket populärt bland garvade cigarrister för sin fina och kraftiga aromatiska framtoning.

All tobak kommer från Vuelta Abajo, på västra Kuba. Det finns f.n. ca 10 modeller i produktion, den mest kända torde vara Gold Medal som kommer i lonsdalemodell, och ca 2 dussin nedlagda modeller (sedan 1960). En gång i tiden ståtade Bolívar med den allra minsta cigarren, som blott var 1 & 3/4 tum lång! Bolívars gördel är känd; den föreställer den venezolanske revolutionsgeneralen Simón José Antonio de la Santísima Trinidad Bolívar y Palacios Ponte y Blanco, mer känd som bara Simón Bolívar; målad i ett lätt tintin-aktig fason.

De icke-kubanska Bolívar-cigarrerna kommer i en domingoversion och två honduras dito. Samtliga är handtillverkade och de ingående tobakssorterna är domingo, connecticut, equador, honduras och nicaragua i olika kombinationer. Dessa tre linjer tillverkas främst för den amerikanska marknaden.

Annonser
Published in: on 15 december, 2010 at 21:52  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2010/12/15/bolivar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: