Punsch

Punsch & Cigarr - en utmärkt kombination! © Svenskt Cigarrlexikon 2011

Punsch (Fin. Punssi) är en svensk och finländsk alkoholhaltig söt dryck som gott kan sägas vara Sveriges nationaldryck. Punsch tillverkas av arrak, socker, vatten, citronsaft samt ev. okryddat brännvin (i den händelse man behöver få upp alkoholhalten). Kall bryggt te kan också tillsättas för färgens skull.

Själva ordet punsch kommer sannolikt från engelskans punch som är namnet på en bål med alkoholhaltigt innehåll. Det ordet i sin tur är troligen härlett ur det indiska ordet pancha som lär betyda ‘fem’, syftande på det traditionella antalet ingredienser. På latin är punschens namn Potus Nauticus, vilket tydligt pekar på den sjöfartsmässiga delen av dess historia.

Arraken, som är en alkoholhaltig dryck från Asien, skall vara av Batavia-typ, d.v.s. komma från den indonesiska ön Java. Den tillverkas med ris som huvudingrediens (men även palmhjärta kan komma ifråga) och är den beståndsdel som ger punschen sin specifika smak.

Punsch har druckits i Sverige sedan 1730-talet då Ostindiska Kompaniet började transportera arrak till Sverige. Ursprungligen blandade man själv till sin punschbål i stora punschskålar och drack den varm (ett förfarande som ju fortfarande är tradition till ärtsoppan å torsdagar; låt vara att man numera värmer inköpt färdigblandad punsch) men under det sena 1800-talet började punsch saluföras färdigblandad å butelj, varför det blev allt vanligare att njuta sin punsch väl kyld.

Detta var i samma veva som den s.k. Studentskandinavismen var stark, och sedan dess har punschen haft en given plats i studentföreningar i Sverige och Finland. Efterhand har även punschen funnit trogna anhängarskaror på officersmässar och i ordenssällskap; låt vara att konsumtionen sjunkit en smula i de flesta dylika sammanhang.

Som ackompanjemang till cigarrer fungerar punschen utmärkt! Särskilt tycks cigarrer med mycket javatobak passa ihop med ett glas punsch, men självklart går det bra med ”denna gyllengula ädla vätska” till alla sorters cigarrer, inklusive havannan.

Vill du blanda din egen punsch så bjuder den gode Edward Blom på sitt recept HÄR!

Punschen och havannaröken, höja människan öfver öken” – Albert Engström

Pour Monsieur G. en Mälarhöjden!

Annonser
Published in: on 8 januari, 2011 at 23:52  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/01/08/punsch/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: