Belinda

Belinda är ett cigarrmärke som grundades på Kuba år 1882 av cigarrtillverkaren Maximo Gomez. Märket tillverkades där t.o.m. mitten av 1960-talet då det i efterdyningarna av den kubanska statsomvälvningen gick under. Cubatabaco/ Habanos återuppväckte märket år 1989 i ett tiotal modeller, alla med riven inlaga. Dessa var egentligen avsedda för den Östeuropeiska marknaden, men den havererade fr.o.m. år 1990 varför märket ånyo nedlades omkring år 2005. Alldeles nyligen skall dock märket ha återupplivats av ICT (Internacional Cubana de Tabacos SA – det statliga kubanska monopolet för enklare tobaksvaror), nu i en enda modell – Coronas – i plasttub. Denna cigarr är avsedd för budgetmarknaden.

Utanför Kuba har märket tillverkas i en lång följd av år av cigarrmästaren Estelo Padron i Honduras. Den honduranska versionen kommer i två linjer: Belinda resp. Belinda Black. Standardlinjen, i ett halvdussin modeller, kommer med inlaga av honduras och domingo, ett honduranskt omblad samt täckblad av equador (sumatrafrö) för ljusa cigarrer och ett connecticut broadleaf för madurovarianten. Belinda Black – i fem modeller – har ungefär samma vickeluppbyggnad som standardlinjen men använder ett mycket mörkt connecticutblad av Medio Tempo-typ såsom täckblad.

Några enstaka av de lite äldre belindamodellerna från Havanna går fortfarande att få tag på och är värda att prova. Den honduranska versionen, primärt avsedd för den amerikanska marknaden, är också god.

Annonser
Published in: on 21 januari, 2011 at 18:11  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/01/21/belinda/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: