Rabulisten

Rabulisten (Rabulist, av lat. rabula; stötande, tarvlig, skrikig.) I viss cigarrlitteratur kan man läsa att märket Rabulisten var ett populärt cigarrmärke vid mitten av 1800-talet. Och enligt uppgift skulle cigarrförpackningen ha prytts av en cigarrökande student (igenkänd på de för sin tid typiska studentkläderna som bl.a. inkluderade värja och bicorn-hatt).

Detta är emellertid FEL! Rabulisten var ett röktobaksmärke (piptobak) som salufördes av den Ljunglöfska firman (mest känd för snuset Ettan, som ju fortfarande saluförs!) i traditionella karduser. Men det är sant att kardusen pryddes av en teckning av en kvälls/nattetid utespringande student, rökandes en cigarr. Historien bakom detta märke är tydligen följande: i cigarrens barndom ansågs det tydligen lite vågat att konsumera dessa ‘tobakspinnar’. Detta attraherade i synnerhet studenter och andra progressiva krafter i samhället (medan de mer burgna och försiktiga borgarna fortfarande fortsatte att suga på sin pipor med röktobak). Genom att då kalla ett röktobaksmärke för just Rabulisten uppstod ett vågat och roligt motsatsförhållande.

Även andra tobaksfirmor använde sig av namnet Rabulisten. Det var ö.h.t. väldigt vanligt att man knyckte tobaksmärkesnamn av varandra, såsom ex.vis Fem Blå Bröder, Proberaren, Gefle Wapen m.fl.

Annonser
Published in: on 24 januari, 2011 at 09:23  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/01/24/rabulisten/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: