Restauranghumidor

En restauranghumidor är en humidor särskilt anpassad för en restaurangs behov av att kunna erbjuda sina gäster en god cigarr till kaffet och konjaken. Karaktäristiskt för dessa är att de har plats för ca 100 cigarrer och cigariller i olika storlekar; varje modell har sitt eget fack. Ibland har dessa humidorer glaslock i syfte att låta kunden titta lite innan man öppnar. Ofta är restauranghumidoren knuten till en särskild cigarrfabrikant och dennes produkter: logotyper i guld eller inbränt kan förekomma, de olika facken är särskilt anpassad till den specifika fabrikantens varuutbud o.s.v. Restauratören har således sällan betalt för själv humidoren, den ingick vid första cigarrleveransen.

En restauranghumidor av filippinsk tillverkning.

Ofta är humidoren utrustad med snoppare, tändstickor, cederträskivor, etc. – allt i sina egna små fack. Hygrometer finns också (precis som på vanliga humidorer). Alla 25 cigarrer i en vanlig cigarrlåda får inte plats i en humidor av denna typ, de som var kvar i cigarrlådorna förvarades i restaurangens spritkassa eller vinkällare (om de hade en sådan).

Även den Frans Suell-humidor som jag söker (se under Sökes! ovan) kan sägas vara en restauranghumidor. Eftersom rökning numera är i det närmaste helt förbjudet å svenska restauranger får detta ord betraktas vara i riskklassen för framtida obsoleta ord.

Published in: on 2 februari, 2011 at 16:23  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/02/02/restauranghumidor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.