Honduras

Honduras är en tobaks- & cigarrproducerande stat (republik) i Centralamerika. Ca 7,5 miljoner invånare; huvudstad Tegucigalpa. Självständigt från Spanien 1823. Språk: spanska, i cigarrindustrin även en del engelska. En cigarr härifrån kallas hondurascigarr och tobaken hondurastobak.

Honduras, som i cigarrsammanhang emellanåt kallas Spanish Honduras, har inte riktigt lika långa cigarrtraditioner som grannlandet Nicaragua (även om tobakstraditionerna går tillbaka till förkolumbinsk indiansk tid). Det som verkligen satte igång cigarrindustrin var den kubanska statsvälvningen 1959. En bit inpå 1960-talet lämnade ett flertal cigarrpersonligheter och dito familjer det komunistiska Kuba för att söka lyckan annorstädes. Några hamnade i Honduras, inte sällan efter en period i USA eller på Kanarieöarna.

© Svenskt Cigarrlexikon 2011

Idag odlas cigarrtobak, i allmänhet efter kubanska fröstammar i tre olika regioner i landet (se karta): Copánregionen nära staden Santa Rosa de Copán, som är en känd tillverkningsstad. Talangadalen i centrala Honduras och i Jamastrandalen i södra Honduras, i närheten av cigarrstaden Danlí. I staden Santa Rosa de Copán öppnade den spanska kolonialmakten redan år 1765 ett handelscentrum för tobak. I den staden, i staden Danlí samt i staden Cofradia finns de allra flesta stora cigarrfabrikerna som rullar många kända märken: La Flor de Copán, Carlos Toraño, Cuba Aliados, Puros Indios m.fl. samt påfallande många ursprungligen kubanska märken i sin alternativversion: Punch, El Rey del Mundo, Hoyo de Monterrey etc.

Honduransk tobak anses av många vara en av de bästa sorterna utanför Kuba, fyllig men kanske något lite lättare än den nicaraguanska. I europeiska cigarrer förekommer hondurastobak endast sparsamt.

Published in: on 24 mars, 2011 at 06:00  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/03/24/honduras/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: