Inlaga

Inlagan (Sp. tripa, Eng. filler) är den mängdmässigt största delen av en cigarr; ca 80% av en cigarrs volym består av inlaga. Den bestämmer också en stor del av cigarrens smak och styrka. Inlagan kan bestå av antingen stripad inlaga (även kallat long filler/tripa larga) eller riven eller skuren inlaga (även kallas short filler/tripa corta). När inlagan är sammansatt enligt cigarrmästarens intentioner, sveps ombladet runt inlagan. Detta halvfabrikat kallas vickel. I så gott som alla metoder som omfattar stripad inlaga strävar handcigarrmakaren efter att placera de starkare tobakssorterna (ligero) i mitten och de lättare (volado) i ytterskiktet.

Inlagan kan formas på flera olika sätt i vickeln:

  • Tubad inlaga: inlagebladen, som är stripade men inte rivna/skurna, formas till små rör som samlas till inlagans kropp innan de sveps i ombladet. Anses vara den svåraste inlagetekniken och används mest i de allra finaste (och dyraste!) premiumcigarrerna.
  • Dragspelsinlaga: varje blad i inlagan, som är stripad, viks ihop på mitten (på längden) varefter de ihopvikta inlagebladen samlas i bunt som företer vissa likheter med bälgen på ett dragspel. Bunten krams sedan ihop, varefter ombladet rullas på. Denna teknik anses något simplare än tubtekniken, men är relativt tidskrävande varför den används mest på lite dyrare cigarrer.
  • Bokinlaga: liknar dragspelsinlagetekniken, men här viks alla blad, även de stripade, tillsammans, efter att ha lagts på en hög. Därefter kramas och ombladas inlagan. Effektiv och tidsbesparande inlageteknik varför de allra flesta premiumcigarrer tillverkas på detta sätt.
  • Liebermanninlaga: har sitt namn efter den allmänt förekommande Liebermannmaskinen. Inlagan, som kan vara såväl stripad som riven/skuren, formas med hjälp av en gummimatta eller liknande (typ ”sushimatta”). Mattan rullas ut och ombladet tillförs varefter vickeln skapas med en upprepad rullning. Snabb teknik och mycket vanlig, i synnerhet på billigare handtillverkade cigarrer. Enligt Europeisk lagstiftning är det tillåtet att kalla denna typ av cigarr för handtillverkad.
  • Maskintillverkad inlaga: inlagan som oftast är riven eller skuren matas in i maskinen som med hjälp av ombladet – inte sällan bandtobak på stora rullar – formar tobaken till långa rullar som klipps i avsedda längder . Denna maskintillverkade vickel kan därefter erhålla ett handpålagt täckblad av naturtobak, ett maskinpålagt täckblad av naturtobak eller, i enklare fall, ett maskinpålagt täckblad av bandtobak. (I de fall det är samma maskin som tillverkar vickeln som lägger på täckbladet (oavsett kvalitet) talar man om komplettmaskiner.

Om man skär upp en cigarr med en skalpell på längden bör en van cigarrist kunna avgöra vilken teknik som använts vid vickelns framställning.

Se vidare Cigarrens anatomi.

Annonser
Published in: on 12 april, 2011 at 19:52  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/04/12/inlaga/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: