Vattenfläckar

Vattenfläckar finns det två olika typer av; dels de små ljusbruna fläckar som kan ses på vissa täckblad, dels en typ av utgjutningar som uppstår när fermenterad tobak skall förpackas.

Den första typen (Eng. water spots) återfinns på viss tobak (i synnerhet då täckbladen, som ju cigarristen kan inspektera) och framstår som små knappnålshuvudstora ljusa fläckar. Tobaksbladen får dessa fläckar om ex.vis en vattendroppe suttit på bladet och då fungerat lite som en lins. Solens strålar ”bränner” då bort en smula färgpigment. Ehuru ett visuellt fel, så påverkas ej smaken i varken negativ eller positiv riktning av att cigarren har ett täckblad med vattenfläckad tobak.

Den andra typen (Eng. water stained tobacco) är en skada på tobaksbladen, i synnerhet – återigen – på täckbladen, som uppstår vid packningen av tobaksbladen (efter skörd, torkning och fermentering).  Om då ett blad blir vikt eller pressas för hårt i packningspressen kan det uppstå vattenutgjutelser i bladen. I fabriken bortsorteras dock i allmänhet denna typ av skadade blad och blir inlaga i någon annan cigarr.

Annonser
Published in: on 5 maj, 2011 at 21:31  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/05/05/vattenflackar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: