Portvin

Bild från Wikimedia Commons.

Portvin är ett sött starkvin från Dourodalen i norra Portugal som skeppas ut via hamnstaden Porto (därav dess namn). Vinet är förstärkt, d.v.s. man tillsätter vinsprit till den jäsande druvmusten innan all sötma (från de mogna druvorna) förvandlats till alkohol. Vinet ligger kring 20% i alkoholhalten och görs av flera olika druvor; rött vin är vanligast men även vitt portvin förekommer. Efter vinifiering klassificeras vinerna; den högsta klassen kallas Vintage Port och åtföljs av ett årtal.

Portvin passar utmärkt till en god cigarr. I England var det – och kanske fortfarande är i vissa kretsar – vanligt att ta coffee & port till sin cigarr efter måltiden. En tumregel kan vara att matcha äldre lagrade cigarrer med mildare portvin såsom Tawny port, medan yngre kraftfullare cigarrer skall åtföljas av kraftiga, ”röda”, portviner som Ruby port. Den allra högsta graden av cigarrextas torde uppnås när man kombinerar en 10-12 år gammal Partagás, Bolivar eller liknande havanna med ett ädelt Vintage port från god årgång!

A Port’s first duty is to be red!” – Engelskt ordspråk

Published in: on 21 maj, 2011 at 12:00  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/05/21/portvin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: