Cigarrmunstycke

Ett cigarrmunstycke är en närmast historisk anordning med vilken den medvetne cigarristen röker sina cigarrer. Munstycket är oftast tillverkad av goda material såsom bärnsten, sjöskum, silver, jade m.m. Munstycket har sällan någon filtrerande funktion, utan syftar snarare till att cigarristen skall slippa missfärgningar och oönskade dofter på fingrarna; samt att skänka elegans och andra ideella värden.

Bruk av cigarrmunstycken förekommer fortfarande men är inte så vanligt nuförtiden som i cigarrens guldålder; kanske beroende på att munstycket skänker en viss grosshandlar-air åt cigarristen. Vill man köpa ett är det i Sverige sannolikt enklast att leta på Tradera och andra internetsajter. Flera av världens stora cigarrbutiker torde dock i viss utsträckning fortfarande föra detta klassiska cigarrtillbehör.

En god cigarr monterad i ett vackert cigarrmunstycke placerad i munnen på en förstklassig cigarrist! ©Svenskt Cigarrlexikon 2011

I Danmark var det under lång tid tradition att till den nykonfirmerade gossen i present överlämna ett vackert cigarrmunstycke. Och mången ung konfirmand fick stifta bekantskap med sin första cigarr redan å konfirmationskvällen (d.v.s. att vara illamående var legio för manliga danska konfirmander!). Detta bruk torde idag vara obefintligt men man kan i en del dansk litteratur läsa om våndan inför konfirmationscigarren!

Pour Monsieur N. en Pays-Bas; avec remercions!

Annonser
Published in: on 22 maj, 2011 at 22:44  Comments (4)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/05/22/cigarrmunstycke/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 kommentarerLämna en kommentar

 1. Munstycken förda av Hauser i Augsburg (konstskåpsstaden): http://www.hauser-augsburg.de/db/e-artikel.php?PHPSESSID=66d88f74664d64cf51d0ee833750338e&kat=b61

  • Intressant! Tack för länk.

   B

 2. Söker efter information om hur man lagar bärnsten. Har ett sjöskumsmunstycke från tidigt 1900 tal där munstycksdelen i bärnsten är trasig samt spräckt. Värme kan jag förstå men vilken temperatur? Tryck, men hur applicerar man trycket?
  Kemiskt. Vilka ämnen löser bärnsten?
  Kan givetvis laga med epoxi men skulle vilja avstå från det ifall det är möjligt.
  Har försökt att få svar från Bärnstensmuseét utanför Malmö utan resultat. Har sökt på antikvariat.net utan resultat. Lillehammers pipfabriks jubileumsbok från 1944 ger inga svar.

  Kanske någon här har en idé?

  • Hej Kjell! Tyvärr kan inte jag heller svara på detta, men vi lägger ut frågan så kanske läsekretsen vet besked?!

   Har du provat gänget på Tobaks- & Tändsticksmuseum i Stockholm? Dom har jag stort förtroende för!

   /Redax


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: