Askkopp

En askkopp*, eller (ett) askfat**, är ett kärl i vilket cigarristen placerar aska, cellofan, avbrända tändstickor m.m. samt sista stumpen av den färdigrökta cigarren. Askkoppen är i allmänhet utformad som en låg cylinder med flat botten, ev. med urtag för att vila eller klämma fast rökverket (men oändligt antal undantag från dessa beskrivna faktorer torde förekomma).

Här ett askfat för den verkliga rökfantasten! Askfatet "Nauckhoff" gjutet och emaljerat å Husqvarna Vapenfabriks AB mellan ca 1930 och 1970. I mitten uttag för en kork-sfär (saknas) att knacka ur pipan på, flera urtag (motsv) för cigarr, pipa och cigarill/cigarett samt en hållare för en tändsticksask. © Husqvarna Fabriksmuseum 2011.

Kärlet kan vara tillverkat av ett otal mängd material: glas, keramik, porslin, metall, trä, plast, bakelit m.m. Det kan vara försett med lock, men det är inte så vanligt i cigarrsammanhang, eller en hållare för tändsticksaskar. På offentliga platser kan det finnas större ask- & fimpuppsamlande konstruktioner, ibland för väggmontage. I bilar var det förr standard med askkopp, men denna utrustningsdetalj har alltmer kommit att bli ett tillval (eller strukits helt!) varför det på marknaden nu finns att köpa särskilda askkoppar att placera i bilens mugg/flaskhållare.

Askkoppar är ett vanligt samlarföremål inom fältet Tobakiana. I synnerhet verkar reklamaskkoppar vara populära samlarföremål.

Noter: *= Cirka 750 000 träffar på Google, **= Cirka 250 000 träffar på Google.

Pour Monsieur B. en Tormenås!

Annonser
Published in: on 19 juni, 2011 at 01:35  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/06/19/askkopp/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: