Fonseca

Gördeln till domingo-versionen.

Fonseca är ett urspungligen kubanskt cigarrmärke (havannacigarrer) som idag tillverkas såväl i Kuba som i Dominikanska republiken. Märket kan följas tillbaka till år 1892 men registrerades ej formellt förrän 1907. Upphovsmannen hette Don Francisco Fonseca, och det var han själv som införde pappersinslagningen av märkets cigarrer. Domingoversionen är skapad år 1962 eller 1965 (motstridiga källor) och finns i ett antal olika linjer.

Dagens kubanska version består uteslutande av tobak från Vuelta Abajo-distriktet. Idag finns fyra cigarrer i produktion; två modeller är avvecklade och en regional utgåva för BeNeLux har utkommit. Märket betraktas av Habanos SA som ett Flermarknadsmärke (se det), men har bara en mindre marknadsandel. Den ingående tobaksblandingen är mild till karaktären. Cigarrerna är – unikt för Kuba – svept i tunnt papper på ett mycket karaktäristiskt sätt.

Den dominikanska versionen finns i flera olika serier. De ingående tobaksblandningarna har vitt skiljda ursprung, men för standardserien – benämnd just bara Fonseca – är inlagan domingo från Cibaodalen, ombladet från Mexiko och täckbladen består av connecticut; skuggväxt för de ljusa cigarrerna samt s.k. Broadleaf för madurocigarrerna.

Bägge dagens versioner är välgjorde och värda att prova.

Annonser
Published in: on 6 juli, 2011 at 16:01  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/07/06/fonseca/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: