Förpackningar för cigarrer och cigariller

Förpackningen av en vara är naturligtvis en hel vetenskap, men den del som intresserar läsekretsen av Svenskt Cigarrlexikon är givetvis de förpackningar som cigarrer och cigariller kommer i.

Förpackningen, eller emballaget, har tre huvudsyften: skydda varan, göra den transporterbar (helst lättransporterbar) samt – inte minst när det gäller cigarrer – fungera som marknadsförare för förpackningens innehåll.

I svensk cigarrterminologi har man traditionellt skilt på tre huvudförpackningar: skrin, låda och ask enligt följande:

 • Skrin: träförpackning med fullt utvecklat lock, d.v.s. lock med gångjärn som sluter tätt omkring en inre sarg i lådan med cigarrer. I princip alltid försett med någon enkel låsanordning. Med (klädd) eller utan (oklädd) pappersetiketter etc.
 • Låda: den klassiska cigarrlådan, med (klädd), delvis med (halvklädd) eller utan (oklädd) etiketter och kantdekorationer i papper. Platt lock som fälls ned över cigarrerna. Saknar i allmänhet gångjärn (den uppgiften sköts av pappersdekorationerna) och låsanordning (istället är denna förpackningstyp ofta försedd med en spik).
 • Ask: förpackning i papp eller metall (i det senare fallet kallat bleckask) för ett mindre antal cigarrer, väldigt ofta 5, men även 3 och 10 mf.l. antal cigarrer förekommer. För cigariller upp till ca 25.

I takt med internationaliseringen av cigarrmarknaden har flera nya förpackningssätt tillkommit vilka inte alltid har svenska benämningar. Från ex.vis Kuba (men termerna är i princip globalt användbara) kan vi notera förljande lista över förpackningar:

 • Labelled Box eller Dress Box m.fl. benämningar: lika med den svenska klädda lådan. Oftast för 25 cigarrer, men varianter, ex.vis för 10, existerar.
 • Semi Boîte Nature eller SBN: lika med den svenska oklädda lådan. Aficionados skiljer på fernissade (varnished) och ofernissade (unvarnished) lådor.
 • Semi Plain Box: lika med den svenska halvklädda lådan.
 • Cabinet Selection eller Slide Lid Box (SLB), ofta bara kallad Cabinet: skrin med skjutlock, den svenska benämningen skulle kunna vara Skjutlocksskrin. I allmänhet för 50 eller 25 cigarrer (som ligger i ett halv- eller kvartshjul med silkesband runtom), men undantag finns, ex.vis för enstaka större cigarrer.
 • Cabinet Boîte Nature eller bara Boîte Nature (BN): motsvaras av det svenska skrinet. I princip alltid oklätt och fernissat. En känd variant härav är det skrin som kallas 8-9-8, som med buktande sidor ger vid handen att de 25 cigarrerna är förpackade i tre lager om 8, 9 resp. 8 cigarrer.
 • Bundle (Eng.) eller Mazo (Sp.): motsvaras av det svenska knippet. Knippet kan vara inslaget i cellofan eller silverpapper och i sin tur förpackad i en trä- eller papplåda.
 • Small Packs eller Cardboard Packs: motsvaras av den svenska asken. För en, tre, fem eller tio cigarrer.
 • Specialförpackningar: kan vara lerkrus, glasburkar, blecklådor, specialhumidorer m.m.

I princip alla cigarrförpackningar har stora konstnärliga och estetiska värden (eller potential därtill), tyvärr saboterar regeringar och myndigheter dessa värden genom olika lagbunda tvång att förse förpackningarna med diverse ”hälsoupplysningar”, som dock mer liknar propaganda än saklig information.

Annonser
Published in: on 13 augusti, 2011 at 13:54  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/08/13/forpackningar-fo-cigarrer-och-cigariller/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: