Bremer, Fredrika

Fredrika Bremer (född den 17 augusti 1801 utanför Åbo (som då var en av Sveriges viktigaste städer) och död den 31 december 1865 utanför Stockholm) var en svensk kvinnosakskvinna som år 1849 till 1851 vistades i Nordamerika, enkannerligen i USA och i Kuba. Från sitt besök i Kuba har Fredrika Bremer nedtecknad flera möten med cigarren. I orginalform publicera vi här tre citat (politiskt korrekta känsliga bloggbesökare varnas):

Större delen af folket på gatorna äro negrer och mulatter; äfven i bodarne ser man mulatter som säljare, isynnerhet i cigarrbodar. Öfverallt ser man cigarrer rökas; isynnerhet en slags små cigarrer eller cigarritos. Den färgade befolkningen synes berusa sig af tobaksrök. Ofta ser jag negrer och mulatter sitta utanför bodarne småsofvande med cigarr i mun. Calasheron, der han väntar utanför ett hus, stiger af och sätter sig nära åkdonet, röker och blundar i solskenet. Men hvart tar all röken vägen? Man ser den ej. Den måste absorberas af hafsluften.
 
och
 
I tobaksbodarne finner man vanligen mulatter som säljare, ofta som ägare af boden. De svarta invånarne röka cigarrer i kapp med de hvita; många fruntimmer af andra och tredje klassen röka äfven gerna sina cigarritos; och det påstås att af befolkningen på Cuba är en tredjedel sysselsatt med tillverkning af cigarrer, och de två andra med att röka dem.
 
och
 
Calasheron klatschade i luften med sitt ridspö och hastigt gungade vi af till jernvägsstationen. Jag var glad när jag med min unga ledsagares biträde lyckligt hade kommit igenom alla svårigheter och omständigheter vid jernvägen. och satt i lugn i den rymliga vagnen. Den var byggd på amerikanskt vis, ty amerikaner ha anlagt jernvägarne och byggt dessas vagnar på Cuba. Alla fönster voro nere för att låta den herrliga morgonluften inströmma, och fastän alla herrar som voro i vagnen – fyrtio à femtio till antalet – rökte cigarrer eller cigarritos kändes ingen röklukt, och sågs knappast någon rök. Cubas luft tyckes ha makt att tillintetgöra röken.
 
Sedan några år tillbaka finns det en minnesplakett uppsatt på det hus i Havanna som Fredrika bodde i under sitt besök i Kuba. För en bild, se HÄR.
Annonser
Published in: on 17 augusti, 2011 at 21:03  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/08/17/bremer-fredrika/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: