Inslagsgördel *Nytt ord?*

En inslagsgördel är den gördel som cigarrfabrikanten fäst runt cigarrens inslag (tändände). Exempel på cigarrer med inslagsgördel är Davidoff Puro d’Oro, Juan Clemente, Perdomo (vissa linjer) samt den numera nedlagda cigarren Por Larrañaga Lolas en Cedro. Inslagsgördel kan förekomma ensamt eller med en ordinarie gördel på sedvanlig plats. Den kan också förekomma tillsammans med en cedersvepning. Utseendemässigt är det vanligast med inslagsgördlar som liknar vanliga cigarrgördlar, men ex.vis Arturo Fuente har en del inslagsgördlar påminnandes om tygband.

Bruket med inslagsgördel är känt sedan åtminstone 1950-talet men har blivit avsevärt vanligare de senaste åren. En uppgift gör gällande att fabrikanterna slog inslagsgördlar på ovanligt starka cigarrer, men redaktören ställer sig dock tveksam till den uppgiften.

Snarare rör det sig om – som alltid nästan – marknadsföring. En inslagsgördel på en cigarr är uppseendeväckande och kan locka till konsumtion. Eftersom denna typ av gördel måste avlägsnas innan cigarren tänds skänker den åt cigarristen även en aning av ritual i samband med cigarrens konsumtion. Dock bör inte inslagsgördelns praktiska funktion att ge visst skydd åt cigarrens tändände föraktas.

Se även Cigarrgördel resp. Dubbelgördlad cigarr

Ett tack till sign. Bob som önskade denna artikel skriven.

Published in: on 15 oktober, 2011 at 17:36  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/10/15/inslagsgordel-nytt-ord/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: