Kanarieöarna

Kanarieöarna är en cigarrproducerande och cigarrtobaksproducerande spansk autonom kommunitet (”län”) som dock i cigarrsammanhang räknas som ett eget land. Rent geografiskt tillhör Kanarieöarna Afrika då de återfinns utanför Nordafrikas kust. Folkmängd: 2,1 miljoner; huvudstäder: Las Palmas och Santa Cruz. Språk: spanska. Ur historisk synvinkel kan konstateras att Kanarieöarna i det gamla Spanska Imperiet fyllde samma funktion i afrikanska farvatten som de båda andra kända cigarrländerna Kuba och Filippinerna gjorde i karibiska respektive asiatiska farvatten.

Från Kanarieöarna kommer den s.k. kanariska cigarren. Ehuru Kanarieöarna tack vare sitt subtropiska klimat har en relativt lång tradition som cigarrland var det främst p.g.a. de kubanska statsvälvningarna kring 1959/60 som Kanarieöarna verkligen kom i ropet eftersom en del av de cigarrfamiljer som flydde från Kuba slogs sig ned på de Kuba, i såväl kulturellt som klimatologiskt hänseende, relativt likartade öarna. Bl.a. tillverkades Montecristo här under några år innan den dels tvangs byta namn till Montecruz och dels flyttade till La Romana-fabriken i Dominikanska republiken. På grund av höga kostnadsnivåer har även övriga kubanska familjer lämnat öarna och återvänt till andra centralamerikanska länder (än Kuba).

En del förnämlig tobak odlas på öarna, bl.a. för export till Amerika och Europa, men även för de egna cigarrerna. Några av dessa märken går att köpa i Sverige, bl.a. den unika kanariska puron El Mito de la Palma samt den intressanta och välgjorda cigarren Los Caleros. Även cigarren El Guajiro finns till salu i vårt land. Märket Dunhill hade en del kanariska cigarrer i sitt sortiment medan det fortfarande var ett brittiskt cigarrmärke. Turisten till Kanarieöarna kan på plats finna lokala märken som Condal, Penamil och Vargas.

Annonser
Published in: on 17 november, 2011 at 21:22  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/11/17/kanarieoarna/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: