Matanzas

Matanzas var en medelstor svensk cigarill som Svenska Tobak/Swedish Match tillverkade och saluförde från 1915 och fram till Frans Suell-fabrikens avveckling kring 1996/97. Märket, som hade sitt ursprung i något av de många bolagen som Svenska Tobak absorberade år 1915, hade sitt namn efter den kubanska hamnorten Matanzas längs med Kubas nordkust.

Inlagan bestod av brasil, havanna, java och sumatra. Om- och täckblad varierade över tid. Exempelvis år 1959 var täckbladet av sumatra och ombladet av wisconsin. Under de senare åren användes emellertid bandtobak flitigt för denna produkt.

Märket var perodvis mycket populärt, kanske hade märket draghjälp av sitt ovanliga och lättmemorerade namn? Så exempelvis var Matanzas de näst mest sålda cigarillmärket under ett flertal år under 1920- och 30-talen. Så sent som 1962 var Matanzas ett av de tre-fyra mest sålda svenska cigarillerna.

”Hela Gubbaveckan spelas priffe och vira, drickes öl och brännvin samt berättas drängkammarhistorier. Det knäpps gärna upp litet i midjan till kaffet och cognacen, då Matanzasarnas rökslingor fördunklar sikten.” – Ur ”Vanliga Palsternackan för Gottegrisar året 1987 Utgiven under överseende av Gastronomiska Akademien och skriven av dess tallrikar n:ris 4 och 6 nämligen Povel Ramel och Hans Alfredsson”

Annonser
Published in: on 18 november, 2011 at 16:57  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/11/18/matanzas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej
  Går det att åldersbestämma lite närmare de askar Matanzas man har på något vis?
  /Johan

  • Jag tror inte det – om du menar något slags datum eller liknande uppgift på förpackningen. Jag vet dock hur förpackningen såg ut mot slutet, så om du vill mejla en bild så kan jag ta en titt.

   Se fliken ”Kontakt” för mejladress.

   B, red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: