Waldorf-Astoria, Cigarettfabriken

Cigarettfabriken Waldorf-Astoria (Ty.Waldorf-Astoria Zigarettenfabrik) i Berlin var en tysk tobaksfabrik som grundades år 1906. Sitt namn fick den efter Johan Jakob Astor, som var en till Förenta Staterna utvandrad tysk affärsman – född i staden Walldorf år 1763 – som skulle komma att bli Förenta Staternas förste mångmiljonär. Även ett hotell i New York skulle komma att bära namnet Waldorf Astoria (och härifrån kommer den kända Waldorfsalladen: selleri, äpple och valnöt sammanbundet med majonnäs).

Cigarettfabriken W-A skulle komma att äga bestånd fram till år 1929 då den trädde i likvidation. Deras främsta cigarettmärke, Waldorf-Astoria, överlevde dock och innehas än idag av en av den moderna tobaksmarknades mer kända aktörer, tyska Reemtsma (som i sin tur är ägt av Imperial Tobacco PLC, se det).

Det mest intressanta med Cigarettfabriken Waldorf-Astoria är emellertid bara indirekt anknutet till tobak. År 1919, när fabriken stod i sin zenit, grundade fabriken en skola för arbetarnas barn. Dit kallades den österrikiske teosofen och antroposofen Rudolf Steiner för att utveckla en ny pedagogik för barns inlärning, i vår tid känd som waldorfpedagogiken.

Pour Mademoiselle P. en Stockholm.

Annonser
Published in: on 22 november, 2011 at 21:28  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/11/22/waldorf-astoria-cigarettfabriken/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: