Maduro

Maduro (Sp. mogen) är i Sverige benämningen på en mycket mörkbrun (men ej svart) täckbladsfärg, och i överförd bemärkelse också en benämning på en cigarr med lite sötare arom som bär just ett täckblad i maduro-färgen. På engelska, i synnerhet amerikansk engelska, är maduro också namnet på en täckbladsvara (medan på svenska anges täckvaran alltid med en geografiskt ursprungsbeteckning, ex.vis ett brasil täckblad eller ett havanna täckblad i (färgen) maduro.)

För att erhålla denna färg måste tobaken odlas utsatt för direkt solljus. (Ljusa täckblad odlas under vit tyg – alltså kan man, lite tillspetsat, säga att ljusa blad är ”konstgjorda” medan mörka blad en resultat av det naturliga, ursprungliga sättet att odla!) Solväxta blad kräver extra fermentering för att erhålla goda egenskaper (som ex.vis brand- och färgegenskaperna) samt locka fram den sötare aromen.

I äldre cigarrsvenska användes ej ordet maduro i någon större utsträckning utan många mörka, söta, cigarrer beskrevs som varandes brasilcigarrer, d.v.s. fabrikanten antydde felaktigt, men pedagogiskt korrekt, att cigarren var brasiliansk. (Men undantag finns, se citatet nedan!)

Följaktligen är Brasilien en av de större och mer kända leverantörerna av just täckblad i maduro, kända är också de mörka täckblad från nordöstra USA som benämns Connecticut Broadleaf; liksom de från San Andreas-dalen i Mexiko. Men även Kuba, Colombia och en del andra länder levererar mörka täckblad. Två sorters cigarrer skall i princip alltid vara av madurotyp och det är brasilcigarren (inkl. den tyska brasilen) och mexikocigarren.

”Sverige ligger som en rök
Som röken av en Maduro-Havanna
Och solen sitter bredvid
Som en halvsläckt cigarr. –
Men runt kring horisonten
Stå brotten så röda
Som bengaliska eldar
Och lysa på eländet!”
ur I vårbrytningen av August Strindberg.
Published in: on 1 december, 2011 at 20:14  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/12/01/maduro/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: