Kretek

Kretek är det ursprungligen indonesiska, numera internationella, namnet på i första hand cigaretter med en iblandning i tobaken av kryddnejlika. Namnet är onomatopoetiskt och syftar på det knastrande ljud som uppstår när man  bränner kryddnejlika.

Idén med kryddnejlikecigaretter (Indo. rokok cengkeh) uppstod på Java under 1880-talet och syftet var medicinskt: man trodde att inandning av kryddnejlikans olja, eugenol,  kunde lindra hosta och lungbesvär. Enklast var då att helt sonika blanda in pulvriserad kryddnejlika i tobak och förfärdiga en cigarett av detta. Tobaken hade ju introducerats på Java av holländarna under kolonialtiden och då som nu är tobak vanligt förekommande i Indonesien.

Idag är detta utan tvekan den vanligaste tobaksprodukten i Indonesien (hjälpt på traven av statens fördelaktiga skatter på kretek-produkter) men finns också i andra länder såsom Nederländerna, Australien, USA o.s.v. Man har beräknat att kretek-industrin sysselsätter hundratusentals indoneser. Inte alla kretek innehåller dock riktig kryddnejlika. En del produkter med detta namn har istället ett filter smaksatt med kryddnejlika.

En kortvarig men svensk cigarrkoppling finns här också! Under de sista åren av regelrätt svensk cigarr- & cigarilltillverkning introducerades märket Accent (se det) för en serie svenska filtercigariller. De fanns i fyra typer benämnd Accent No 1, Accent No. 2 o.s.v. varav Accent No. 4 var en kryddnejlikefiltercigarill även kallad Accent No. 4 Kretek. Strax före Frans Suell-fabrikens flytt från Härnösand till Nederländerna 1997/98 nedlades Accent No 4 Kretek (ehuru tillverkningen av vissa övriga Accent fortsatte under en period på Cigarettfabriken i Malmö).

God Jul alla läsare – och glöm inte att hänga upp en kryddnejlikespäckad apelsin nu i jul! /B

Annonser
Published in: on 24 december, 2011 at 00:01  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2011/12/24/kretek/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: