La Escepción

Märkets flaggskepp: Gran Gener. Foto: Tommy Johansson, Klintehamn. © 2012 Fotografen & Svenskt Cigarrlexikon.

La Escepción är ett ursprungligen kubanskt cigarrmärke (havannacigarrer) som  funnits sedan 1850-talet och som även tillverkats i Honduras. Dessa senare cigarrer var främst avsedda för den amerikanska marknaden. Märket är grundat av José Gener och är således systermärke till Hoyo de Monterrey.

Den kubanska versionen var (är?) ett fullblods-märke med mycket fylliga cigarrer. Serien omfattade dryga tiotalet cigarrer i olika modeller; sannolikt uteslutande med Vuelta Abajo-tobak. Flaggskeppet var den 23 cm långa Gran Gener i mycket stor midjefaçon [fabriksnamn (se det): Diademas; förenklat namn (se det) Giant Perfecto] som levererades inslagen i stjärnbestrött folie lagd i egen cederträkista. (Som i sin tur förpackades i lådor om 10.) Gran Gener gick ur produktion 1980.

Den kubanska versionen tillverkades fram till cirka 1988, men har dock förekommit i en särskild regional utgåva (Edición Regional), en panetela, för den italienska marknaden år 2011. Huruvida märket är återfött återstor dock att se. Kanske var denna särskilda utgåva bara ett undantag? (På spanska exceptión!)

Den honduranska versionen, tillverkad av General Cigar och dess dotterbolag HATSA (Honduras-American Tobacco S.A.) utgörs av tobakssorter från Equador, Dominikanska republiken, Honduras och Nicaragua och tillverkades i Cofradía i Honduras innan den omkring år 2009 flyttade till Danlí i samma land. Det är oklart om denna version fortfarande är i produktion.

Detta inlägg är ett svar på en fråga från Svenskt Cigarrlexikons läsarkrets!

Annonser
Published in: on 13 mars, 2012 at 17:43  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/03/13/la-escepcion/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: