Stripning

Stripning är den del i fabrikationsprocessen för cigarrer i vilket det torkade, fermenterade och återfuktade tobaksbladet befrias från den centrala mittnerven. Det går traditionellt till på så sätt att tobaksarbetaren med ett kraftigt ryck sliter loss nerven från bladet. Bladet delas också i processen i tvenne halvor. Numera används mest maskiner för detta produktionssteg. Den sålunda förfärdiga tobaken kallas stripad tobak eller även frogstrips och används i första hand för cigarrernas täckblad.

Tobaksfabriken skiljer på s.k. vänsterblad resp. högerblad eftersom de rullas på åt olika håll på cigarrprodukten. Den bortrivna mittnerven kan tas tillvara, manglas platt och sedan användas sönderskuren till inlaga i exempelvis cigaretter.

I Kuba och andra spansksspråkiga länder kallas den arbetare som utför detta arbetare för despillador, eller, eftersom dessa oftast är kvinnliga anställda, despilladora. Det faktum att dessa despilladoras inte sällan sitter/satt med försvarliga buntar täckbladsmaterial på sin lår under arbetet, har med största sannolikhet givit upphov till den mycket vanliga, men likafullt märkliga, myten om att de bästa havannacigarrerna skall rullas på insidan av tobaksarbeterskornas (helst jungfruliga) lår…

Den som vill se stripning medelst maskin kan gå till Tobaks- & Tändsticksmuseum på Skansen i Stockholm där Bosse och hans medarbetare under hantverksdagar maskinstripar underbara sumatrablad till den svenska cigarrcigaretten (cigarillen) Puck! Gör det!

Annonser
Published in: on 22 mars, 2012 at 18:03  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/03/22/stripning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: