Colombia

Colombia är en cigarrtobaks- och cigarrproducerande stat (republik) i Sydamerika. Invånare: 44 500 000. Huvudstad: Bogotá. Språk : spanska. Fritt från Spanien såsom Storcolombia år 1810 (utropad), alternativt 1819 (erkänd). (Storcolombia var en statsbildning omfattande dagens Colombia, Venezuela, Panama och Ecuador som skapades av den i cigarrsammanhang inte helt okände Simón Bolívar.) Colombia blev en egen stat år 1831. Panama – som också är ett cigarrland – utbröts år 1903 ur Colombia.

I likhet med många andra nationer som har sina rötter i det gamla spanska kolonialimperiet är även Colombia en nation som odlar cigarrtobak och tillverkar cigarrer. Kanske inte i samma viktklass som Kuba, Dominikanska republiken eller Filippinerna, men likafullt en mycket gammal tradition. Tobaken härifrån kallas colombiatobak eller rätt och slät colombia.

Rätt länge var Colombia ur ett europeiskt cigarrperspektiv enbart leverantör av mörka tobaksblad av madurotyp, intill förväxling lik tobaken från Brasilien. Således användes det mesta av denna vara i Västtyskland för att producera billiga cigarrer av typisk tysk typ. Vissa mindre mängder har sannolikt även nått Sverige och dåvarande Svenska Tobak: även här för att göra mörka, lite sötare cigarrer, av brasiltyp. Colombia har även det gemensamt med Brasilien att man är en av de största aktörerna på kaffeexportmarknaden (som ju f.ö. är en dryck som smakar gott till cigarrer!).

På senare år har dock även en del cigarrer sett dagens ljus i Colombia, bl.a. tillverkas Cohiba-kopian Colita* i Colombia (kopia endast i utseende…) i Colombia. En riktig bra colombiansk cigarr (men svår att få tag i) är Bravo som tillverkas i lite olika linjer med olika egenskaper. Båda dessa märken är s.k. puros i så måtto att tobaken är odlad i Colombia men dock ofta med dominikanska, kubanska eller liknande fröstammar.

Det är inte omöjligt att Colombia blir ett vanligare cigarrland även i svenska humidorer i framtiden.

Anm.: *= Colita kallades förut Cohiba men fick av varumärkeskäl byta namn.

Annonser
Published in: on 22 april, 2012 at 00:45  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/04/22/colombia/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: