La Flor de la Isabela

Gammal lådetikett för märket La Flor de la Isabela.

La Flor De La Isabela (Sp.: Isabellas Blomma) är en filippinsk cigarrtillverkare som grundades år 1881 genom sammanslagning av den tidens olika spanskägda bolag för cigarrtillverkning i Manilla-området. Mannen bakom dessa förändringar var den spanske adelsmannen Antonio Lopez Lopez, 1:a Markisen av Comillas.

Inledningsvis kallades det nya bolaget Compania General de Tabacos de Filipinas men bytte sedemera namn till La Flor de La Isabela; som var ett av de mer kända varumärkena från Compania General. Ett annat, nutida varumärke – Tabacalera – har också fungerat som namn på bolaget. Företaget är ett av världens äldsta – och Asiens allra äldsta – cigarrtillverkare.

Under sin glansperiod sysslade företaget med mer – mycket mer – än bara tobak, ev.vis export, import och agentur för europeiska varor samt mycket omfattande kulturella insatser. Bl.a. skapades världens största filippinska bibliotek i Barcelona, Spanien (där företaget f.ö. under en period hade sitt huvudkontor). Företaget har numera sitt säte på Calle Romualdez i Manilla och är – på sätt och vis – blott en skugga av sitt forna jag.

Företaget tillverkar idag fyra, eller fem, linjer (märken):

  • Tabacalera
  • Alhambra
  • 1881
  • Don Juan Urquijo, samt sannolikt även det forna havannamärket
  • Calixto Lopez*

Företagets cigarrer består i allänhet av manilla inlaga och omblad och ett täckblad från Java, med undantag för Don Juan Urquijo som har annan sammansättning.

Viss obekräftade informationer gör gällande att La Flor de la Isabela också tillverkar cigarren La Reina de Manila för ett danskt företag.

Se även Tabacalera.

Anm.: *= märket Calixto Lopez är lite av ett spökmärke för Sv. Cigarrlexikon. Har läsekretsen nyligen sett detta märke eller rent av kan hjälpa till med några cigarrer vänligen kontakta redaktören (se under ”Kontakt” ovan).

Annonser
Published in: on 23 april, 2012 at 18:03  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/04/23/la-flor-de-la-isabela/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: