Alla de gamla fina märkena…

Svenskt Cigarrlexikon får härmed be om att få utlysa landssorg i Cigarrsverige emedan allt tyder på att ett av de sista av alla de gamla fina märkenaFelix Brasil – ej längre saluförs av Swedish Match AB. (Företaget ifråga är tillskrivet för bekräftelse, men svar har inte inkommit.)

Felix Brasil – Salig i åminnelse… ;-(

Felix Brasil lanserades i vårt land år 1924 och har funnits på marknaden sedan dess; med undantag för en period på på 1930-talet samt några år under andra världskriget, då råvarubrist förelåg. I brasilfamiljen ingick också cigarrerna Flor Brasil och Bahia Brasil samt cigarillen Rio Brasil.

Felix Brasil ”föddes” på gamla Frans Suell-fabriken på Västergatan i Malmö, flyttade med till nya fabriken i Malmö hamn och sedemera även till nya Frans Suell-fabriken i Härnösand. När Swedish Match utflyttade de svenska cigarrerna och cigarillerna till först Nederländerna och sedan till Belgien följde Felix Brasil med och tillhörde ständigt de verkliga storsäljarna. I och med sammanslagningen av de svenska och danska cigarrföretagen till det stora Scandinavian Tobacco Group häromåret påbörjades sannolikt en rationaliseringsprocess som nu börjar synas i tobakshandlarnas hyllor.

Felix Brasil var som namnet antydde en cigarr i typisk brasiliansk stil, mörk och med en gnutta sötma. Ordet felix, som inte är ovanligt i brasilianska cigarrsammanhang, kommer från cigarrstaden Saõ Felix i Bahia-provinsen i Brasilien. Trots sin traditionella framtoning ingick, på europeiskt vis, även tobak från bl.a. Java och Colombia i produkten. Den som nu vill ha europeiska cigarrer i brasil-stil kan köpa robuston Handelsgold #304 eller cigarillen Dannemann Pieroetta.

Av svenska cigarrmärken återstår nu bara Bellman – som ju dock endast är cigariller nuförtiden – samt Cortéz. Med lite god vilja kan även märket La Paz, som dock såg dagens ljus i Holland, också räknas till den svenska gruppen. Dessutom finns cigarrcigaretten Puck på Tobaks- & Tändsticksmuseum i Stockholm samt de egna märken som Brobergs, Mellgrens och Cigarrummet saluför.

Vi återkommer ifall ytterligare information tillkommer i ärendet.

Magnus Uggla sjunger Karl Gerhard-kupletten Alla de gamla fina märkena HÄR.

Annonser
Published in: on 26 april, 2012 at 17:58  Comments (8)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/04/26/alla-de-gamla-fina-markena/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Där ser man, nu bara i minnenas värld…har rökt en och annan Felix Brasil men det var ett bra tag sedan. Det fanns på den tiden också ett syskonmärke med en ljusare blandning brasiltobak, har för mig att namnet var Rio Brasil (?)

  • Ja, Rio Brasil kan det ha varit – om du tänker på en cigarill! I Brasil-familjen ingick: Felix, Bahia, Flor och Rio; alla med efternamnet Brasil. Som tur är har jag ett litet lager Felix Brasil i de egna humidorerna, dessa får nu rökas vid högtidliga tillfällen som kul. påsk och midsommar! En ask Rio Brasil finns också. Detta tack vare förutvarande cigarrföretaget PolarCigar i Norrköping!

   B

 2. Hoppsan, jag läser slarvigt, den cigarr jag syftar på hade samma format som Felix Brasil och namnet var Flor Brasil, som du också nämner ovan.

  • Ingen fara, bara trevligt med lite kommentarer från läsekretsen!

   B

 3. Godkväll. Rökte under många år Dannemann Pieroetta. Nu finns inte dom kvar i handeln. Swedish Match hänvisar till Ritmesteer men dom svarar inte på telefon eller mejl. Några tips om var jag kan få tag i dom. Ha en trevlig dag.

  • Nej jag vet. Det är bedrövligt! Pieroetta var även min Dannemann-favorit. Swedish Match har tyvärr avsevärt skalat ned sin distributionssida sedan Scandinavian Tobacco Group-affären.
   Jag är osäker om det överhuvudtaget går att få fram en brasil-cigarill i svensk handel idag. Jag tror dock att både Brobergs i Gbg/Sthlm/Malmö samt Cigarrummet (Sthlm) har egna brasilcigariller.

   B, red.

 4. Kan man sälja ett sådant paket idag? Maken fick ett paket då dottern föddes för fem år sedan men ingen av oss röker så den är oöppnad…kasta eller sälja?

  • Ja, det borde man kunna. Felix Brasil var ingen dyr cigarr så det ger nog inga stora summor, men en intresserad cigarrist eller samlare kan nog tänkas slå till. Prova på Tradera. De kan vara lite kinkiga med tobaksvaror men om man säljer paketet som ett samlarföremål borde det fungera.

   Eller varför inte be maken tända upp en? Kolla in högerspalten där ”Bukfaçons Cigarrskola” kan hittas med enkla instruktioner för en god cigarrstund. Felix Brasil är en mild, väldoftande relativt liten cigarr som med några år på nacken borde vara avgjort njutbar. Kaffe är gott till brasilcigarrer!

   Lycka till, vad ni än väljer!
   B, red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: