J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik A/S

J. L. Tiedemanns Tobaksfabrik A/S var ett ledande norskt tobaksföretag som grundades redan 1778 och verkade under olika ägare och delvis även under olika former fram till och med 2009. Grundat 1778 med kungligt bifall var Tiedemanns Norges största tobaksfabrik ”när det begav sig”.

Företaget inköptes år 1849 av familjen Andresen som ägde det t.o.m. 1998 då det såldes till danska Skandinavisk Tobakskompagni (som  idag ingår i dansk-svenska tobaksjätten Scandinavian Tobacco Group, STC). Under familjen Andresen kom Tiedemanns att bl.a. år 1880 anlägga en filial i Sverige, i Charlottenberg (nära Norge), för tillverkning av bl.a. de kända piptobaksmärkena Tiger Brand och Mixture samt en del tuggtobak. 

Med tiden skulle denna fabrik faktiskt bli större än moderfabriken i Norge. Men att den var utländskt ägd var inget hinder för en eventuell nationalisering av den svenska tobaksindustrin, så när det svenska tobaksmonopolet föreföll bli verklighet uppgick svenska Tiedemann-fabriken i anti-monopolförsöket Förenade Svenska Tobaksfabriker AB. Till föga nytta dock; året därpå beslöt Riksdagen att förstatliga och monopolisera all svenskt tobaksverksamhet fr.o.m. år 1915, vilket innebar att fabriken i Charlottenberg därmed kom att ingå i AB Svenska Tobaksmonopolet. (Monopolet tillverkade tuggtobak i fabriken t.o.m. 1941 då den nedlades. Byggnaderna står dock ännu idag kvar med annan verksamhet och ägare. Vissa märken, bl.a. Tiger Brand,  levde kvar i Svenska Tobak ända in i 1980-talet. )

Ett annat område Tiedemann var framgångsrika inom var marknadsföring (vilket utan tvivel medverkade till deras storhet).  Bl.a. arbetade man på olika sätt med olika märken för att på så sätt nå olika grupper på marknaden: ”coola” cigaretter för ”coola” kvinnor, rustik piptobak för sjöbussar och fiskare o.s.v. Dessvärre kan denna marknadsföringsbegåvning ha lett till det uppmärksammade rättsfall där Tiedemanns stod anklagade för att ha förorsakat att en man fick cancer av deras produkter. (Emellertid dömde domstolen till Tidemanns fördel: rökning är en vuxen persons eget val.)

Tidemann var under en period den ledande uppköparen (utanför Förenta staterna) av den eld- och lufttorkade fermenterade mörka virginatobaken. Ett märke som de licenstillverkade var det kända cigarettmärket Prince. På cigarrsidan var Tiedemanns mycket kända för märket Sorte Mand (Sv: svarte man) som dock inte finns längre (och som säkert skulle betraktas som ett omöjligt märkesnamn nuförtiden…).

Den som vill fördjupa sig i detta företags äldre historia kan inköpa boken Tobakens krønike, J.L. Tiedemanns Tobaksfabriks Jubilæumsskrift (se lexikonets litteraturlista) som behandlar tiden 1778-1928.

Glad Syttende Mai, Norge!

Annonser
Published in: on 17 maj, 2012 at 19:17  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/05/17/j-l-tiedemanns-tobaksfabrik-as/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: