Okunnigt, (m)!

I Dagens Nyheter idag kan man läsa en debattartikel av tre (m)-märkta (men i övrigt obemärkta…) riksdagsledamöter som ondgör sig över Tobaks- & Tändsticksmuseum i Gubbhyllan på Skansen i Stockholm. Man hävdar att museet glorifierar rökning och annan tobakskonsumtion och förtiger de 400.000 människor som, enligt artikelförfattarna, dött i tobakens skadeverkningar sedan 1965, då museet öppnade på sin nuvarande plats. Man hävdar också att museet är en marknadsföringskanal för tobaksprodukter.

Det skulle vara intressant att se källmaterialet bakom siffran 400.000, och ännu mer intressant att se, i källmaterialet, vad för slags tobaksprodukter de konsumerat som lett till en förtidig död. Sannolikt är nästan alla cigarettkonsumenter. Swedish Match AB, som står bakom museet, har i dagsläget, Svenskt Cigarrlexikon veterligen, inga eller bara begränsade intressen i cigarettindustrin utan fastmer i snus-, cigarr- och tändsticksindustrin. Vilket också speglar sig rätt väl i museets utställningar och aktiviteter.

Vad gäller marknadsföringspåståendet är det också behäftat med svagheter. Försök att efter ett besök på Tobaks- & Tändsticksmuseum gå ut och köpa en Corona Mindre eller en Bahia Brasil. Det går inte… Och få torde greppa en cigarett efter att ha sett på gamla cigarrlådor och snusdosor….

Genom att använda generaliseringar som ”rökning” och ”tobak” avslöjar de tre moderata riksdagsledamöterna, i bästa fall, sin okunnighet: Vilken sorts rökning? Vilken sorts tobak? Eller, i värsta fall, att de ägnar sig åt ganska ohöljd guilt by association. Förmodligen både-ock…. Vi svenskar måste börja fundera på vilka vi röstar in i våra beslutande församlingar. Okunniga och/eller lömska politiker är det sista vi behöver.

Man kan ju fundera lite längre: är Vin & Sprithistoriska museet OK? Med tanke på alla som sägs supa ihjäl sig? Hur är det med Armé-, Marin- och Flygvapenmuseerna? Sannolikt har fler än 400.000 dött i krig i vårt lands historia – för att inte tala om internationellt! Polisens museum, som jag besökte i min ungdom och där det förevisades en osthyvel som använts som mordvapen; borde inte det förbjudas också? (För att inte tala om osthyvlar. De borde totalförbjudas, de kan ju användas för att mörda ens nästa!) Eller museerna i Gränna och Göteborg, där man kan spana in verksamheter som Grevskapet Visingsborg resp. Ostindiska kompaniet; två organisationer som ägnade sig åt feodalism och utsugning.

Exemplen kan mångfaldigas. Poängen är att vi svenskar vet att rökning, alkohol och socker är farliga grejer. Eller att krig, mord, feodalism och utsugning är fel. Vi behöver varken politiker som i varje läge skall förmana oss eller lägga vår liv tillrätta eller politiskt korrekta museer som skall problematisera varje liten del av mänsklig sysselsättning.

(Och på förekommen anledning: Denna blogg erhåller inte en krona för att skriva om cigarrer och en del annat tobaksrelaterat.)

Tillägg 20120626: Svenska Dagbladets skribent Fredrik Kärrholm skriver idag nyktert om debattartikeln i DN. Och museichef Jeanette Danielssons svar i DN idag.

Annonser
Published in: on 25 juni, 2012 at 11:14  Comments (2)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/06/25/okunnigt-m/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. 400000 döda pga tobaksanvändning sedan 1965 är en något låg siffra, men den ligger ju i rätt proportioner. Idag uppskattas ca 6500 personer per år dör pga av rökning, och det är efter att sjukvården gått framåt mycket kraftigt.

  • Fast du presenterar inte heller någon källa. Och använder dig av det generella uttrycket ”rökning”. Vilken rökning då? Vilken tobak är det som röks? Rör det sig om cigarrer?

   En av grundbultarna med Svenskt Cigarrlexikon är att det är stor skillnad på olika tobaksprodukter och på olika tobakssorter. Tacka fan att man blir sjuk av att dra i sig, medelst halsbloss, ett paket sura cigaretter per dag. Men cigarristen som kanske röker (”njuter”) 2 cigarrer i veckan och som p.g.a. cigarrens basiska tobak inte drar halsbloss. Blir han eller hon också dödssjuk? Inte heller snuset kan skyllas särskilt många dödsfall vad jag kan förstå.

   Det är okunnigt och ointellektuellt att jämställa all rökning och alla sorters tobak. Menar politiker, läkare och andra debattörer ”cigarettrökning”, så skriv då ut det i klarttext!

   B


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: