Rökning och Cancer. Igen…

Idag rapporterar Dagens Nyheter att Sveriges folk, enligt Cancerfonden, saknar kunskaper i hur cancer skall förebyggas. Det kan säkert ligga fler än ett korn av sanning i den utsagan, men som vanligt hemfaller media och intresseorganisationen åt så grova förenklingar att man blir mörkrädd. Naturligtvis gäller det påståendet ”rökning ger cancer”. Det är inte helt korrekt. Inte alls.

Rökning av cigaretter kan ge cancer.  Det tyder allt på. Men det är även det ett påstående med åtminstone två mycket problematiska ”men”. Men 1: Lungcancern har ökat sedan 1970-talet, medan cigarettkonsumtionen minskat. Med tanke på cancerns långa inkubationstid borde vi nu i 2010-talet se en tydlig minskning av lungcancer, men det går alltså i rakt motsatta riktningen. Varför? Jo, det finns andra upphov till lungcancer. Radon är en sådan källa. (Och radon finns det gott om i Sverige.) Biltrafiken, både dess avgaser och dess förslitning av gator och vägar, är sannolikt också en riktig bov. Det lär vara så att bo på ex.vis Hornsgatan i Stockholm är en betydligt större riskfaktor än cigarettrökning.

Men 2: Alla som röker får inte lungcancer eller annan tobaksrelaterad sjukdom. Det gäller förutom cigarrökarna även en förvånansvärt stor andel av cigarettkonsumenterna. Och alla som får lungcancer är inte eller har inte varit rökare.

Sug gärna på de karamellerna, politiker, läkare och cancerlobbyister. Och säg eller skriv gärna ut ”cigarettrökning” i stället för ”rökning”.

Redan på 1950- & 60-talen kunde Kungl. Brittiska Läkaresällskapet resp. amerikanska Terryrapporten ”fria” cigarren från de anklagelser om ond, bråd död som den anklagdes för. (Låt vara att man avrådde cigarristerna från att tugga på sina cigarrer eller inte ta cigarren ur mun mellan puffarna. Det är två ovanor som i förlängningen kan leda till skador på munhåla och läppar.) Tyvärr har dessa kunskaper gått förlorade för vår tids (okunniga?) politiker och andra förståsigpåare.

Svenskt Cigarrlexikon uppmanar ingen att börja konsumera cigaretter, men önskar att fler kunde få tillfälle att njuta några cigarrer per vecka. Världen skulle bli en bättre plats då.

(Detta TT-telegram finns även i SvD m.fl. tidningar.)

Annonser
Published in: on 4 juli, 2012 at 19:53  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/07/04/rokning-och-cancer-igen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: