Befuktningspärlor

Befuktningspärlor (sing. befuktningspärla; Eng. Humidity Beads / Bead) är små pärlliknande kulor som ingår i olika system för att befukta cigarrkonsumentens cigarrer samt kontrollera den relativa luftfuktigheten i en humidor. Dessa kan tillverkas av olika material; de numera klassiska befuktningspärlor som tillhandahålls av det amerikanska Nevada-baserade företaget Heartfelt Industries är tillverkade av kiseldioxid (Eng. silica) men andra tillverkares system tillverkas av andra material.

De saluförs i olika former, olika behållare och i för olika befuktningsgrader: 60, 65 och 70% rel. luftfuktighet. Dessa ”pärlor” skall fuktas med destillerat vatten (avjoniserat vatten, s.k. ”batterivatten”, går också bra) och placeras i humidoren. (Lägg på minnet att fukten stiger uppåt i humidoren – det ser fint ut att ha sina befuktare i locket, men fungerar bättre om de placeras längre ned i lådan.) Redaktörens egen erfarenhet tyder på följande handhavande: helt genomfuktade på vinterhalvåret, ofuktade eller endast svagt fuktade på sommarhalvåret.

Eftersom det verkligt fina i kråksången är att dessa pärlor förmår både avge fukt när det behövs samt upptaga fukt om det blir för fuktigt kan man, i princip,  klara sig utan en hygrometer (fuktmätare) när man väl lärt sig hur ens egen humidor fungerar tillsammans med detta befuktningssystem (men både hängslen och svångrem är inte fel, så se till att din hygrometer är välkalibrerad och på plats i humidoren!).

Med dessa säkra och lättanvända befuktningspärlor har cigarristerna tagit många stora kliv sedan forna tiders stanniolklädda cigarrskrin, svampar med kranvatten, konjaksindränkta bomullsvaddar, infuktade kritstycken, propylenglykolindräkta oasisar m.m. som kommit – och gått! –  genom historiens humidorer. (Fast konjaksdränkt bomull eller oasis är inte så dumt om man dels kan acceptera konjaksdoftande cigarrer (det kan man!) och dels ständigt påfyllnadsarbete (bomullen alltså, inte humidorägaren!).)

FOTNOT: Svenskt Cigarrlexikon hyser inga som helst illusioner om att det nu lanserade ordet ”befuktningspärlor” skall komma att ersätta den i dagligt tal använda anglicismen ”beads”…. 😉

Annonser
Published in: on 19 juli, 2012 at 23:08  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/07/19/befuktningsparlor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: