Mera inskränkningar…

Snart dags att fimpa även på allmän platsrapporterar DN. Det är Statens Folkhälsoinstitut som förbereder nya lagar som ytterligare skall inkräkta på svenska folkets medborgerliga fri- & rättigheter. (Förresten, ordet ”folkhälsoinstitut” – smaka på det! Nå’n fler än jag som får omedelbara DDR-vibbar? Fast där hade det väl hetat Volksgesundheitsinstitut!)

Förbuds- & Regelsverige firar alltså nya triumfer. Förhoppningsvis kommer även icke-rökarna snart komma till insikt om att Sverige är på väg i helt fel riktning, mot någon slags ”demokratur” som i teorin har har fina medborgerliga rättigheter (som i DDR) men som i praktiken är ett ytterst inskränkt samhälle där staten bestämt vad folket får tycka och göra (som i DDR). På snart sagt varje samhälleligt område dyker det upp klåfingriga politiker och tjänstemän som skall lägga tillrätta, reglera, förbjuda, övervaka, snoka och lägga sig i.

Om vi avslutningsvis skall beröra cigarrerna i detta sammanhang så kan vi åter konstatera att de företrädare för staten som agerar i frågan förefaller sakna verkliga insikter i de olika egenskaper som cigarrer, cigaretter och andra tobaksvaror besitter. Om de är cigarettrökningen man vill komma åt, nå, så lagstifta kring det då, men låt bli att trakassera oss som njuter av en cigarr då och då.

George Orwell verkar få rätt, låt vara att vi snart skriver 2014 istället för 1984. Åtminstone den här cigarristen kommer att i nästa riksdagsval lägga sin röst med mycket eftertanke och omsorg.

(Även på DN:s ledarsida berörs ämnet; tyvärr hävdas där en del felaktigheter även om DN till slut når fram till rätt slutsats.) Nu även på SvD’s ledarsida (ehuru sympatisk artikel, förmår skribenten inte skilja på rökning av sur tobak med tillsatser och rökning av basisk tobak utan tillsatster).

Annonser
Published in: on 26 juli, 2012 at 01:00  Comments (6)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/07/26/mera-inskrankningar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

 1. Jag gillar inte folk som luktar dåligt. Sen bör de vara propert klädda för jag gillar inte smaklösa människor. Sen ska man inte tala för högt, min kompis har tinitus och hans dotter är starkt religös och får inte utsättas för svordomar i sådan tidig ålder. Vi bör ha en monter där illa luktande, de smaklösa, dåligt bordskick, homosexuella & berusade inte får vistas, så att normen inte berörs. Helst ska man vara vit, heta Svensson i efternamn och lyfta lön på 400,000 per år för att passa in i genomsnittet. Avarter får befinna sig på en annan plats, ”Avart! Se skylten tack!”.
  -Unity in diversity?

  • Precis, mångfaldssamhället gäller bara de som har rätt typ av mångfald… Vem vet, kanske politikerna och byråkraterna kan börja utfärda licenser eller intyg till de medborgare som tycker ”rätt” och gör ”rätt”?

   B

 2. Vilken del av ordet cancer är det du inte förstår? Hur korkad får man bli? Att blanda in 1984 visar att du har noll koll

  • Tvärtom – jag har järnkoll. Ex.vis så vet jag att lungcancern ökar trots att tobakskonsumtionen minskar. Radon och fordonsavgaser och annan mänsklig icke-tobaksrelaterad verksamhet förefaller vara farligare.

   Och när det gäller rökning på restauranger etc.: Det fanns/finns ju alternativ till förbud; ex.vis förpliktiga krogägaren att installera bättre ventilation eller inrätta rökrum eller tillåta särskilda serveringar som riktar in sig på den del av marknaden som är tobakskonsumenter.

   Jag står för frihet och mångfald, du för förbud och enfald.

   B

 3. Jag skulle hellre se att man lagstadgade hänsynsplikten (då många rökare tyvärr inte klarar av det av ren medmänsklighet). Idag så anser många rökare (t ex de exempel som togs upp i DN’s artikel om ämnet) att det är upp till icke-rökare att välja ett bord borta från rökare om de nu vill sitta rökfritt ute.

  Så långt är jag också med, men tänka sig så gör redan de allra flesta som faktiskt blir sjuka av röken. Man slår sig inte ner bredvid en rökare på uteserveringen, man ställer sig inte bredvid en rökare vid busshållplatsen och kan man undvika det så flyttar man inte in i lägenheten bredvid storrökaren. Man accepterar istället (för det mesta i tystnad) att den som var där först har företräde.

  Men så funderar tyvärr inte väldigt många rökare, när de kommer till uteserveringen så slår de sig ner vid första bästa lediga bord och tänder sina cigaretter utan att fråga personerna vid borden intill om det är okej. De tänder sin cigg vid busshållplatsen utan att fundera en sekund över vindriktning. Och när de flyttar in i en lägenhet så är det självklart att balkongen är till för rökning – oavsett hur många av grannarna som redan bor där som valt just det boende för att det var rökfritt. Då gäller inte att först bestämmer längre.

  Jag anser dock inte att ett rökförbud på allmän plats är rätt väg att gå men däremot ett rökförbud i folksamling. För det skulle innebära att hänsynsplikten hamnar på rökaren att gå åt sidan. Att det blir upp till rökaren att fråga omgivningen om det är okej att den röker (inte icke-rökaren att be rökaren fimpa eller flytta på sig).

  För många rökares attityd att det är icke-rökare som bör flytta på sig funkar inte riktigt, för hur ska man kunna flytta på sig när det röks på platser man inte kan undvika? Som på tågperronger? I bankomatkön? Vid entréer?

  Sedan borde fimpar faktiskt täckas av nedskräpningslagen, för det som stör mig mest på t ex badstranden är inte rökarna (de brukar sällan sitta direkt i knät på mig ändå) utan det är de sablans fimparna som ligger överallt där man vill lägga ut sin filt eller där små barn leker. Men samtidigt så ska man då förstås ställa högre krav på lämpliga kärl för fimparna att stoppas i.

  • Tack för ditt engagerade svar; alltid roligt när den som kommenterar tar sig tid att skriva ordentligt!

   Dock noterar jag att du med ”rökning” åsyftar enbart cigarettrökning och med ”rökare” engart cigarettrökare. Det här är en cigarrblogg och även om jag försvarar även cigarettkonsumenternas rätt att röka är det alltså cigarrökarnas indragna möjligheter som jag är mest engagerad i. Detta eftersom cigaretten och cigarren, trots en gemensam bakgrund – tobaksplantan av virginatobak, Nicotiana Tabacum – är två mycket olika produkter. Tyvärr förefaller inte beslutsfattarna (politiker och tjänstemän) känna till detta att döma av de drakoniska lagar och regler som gäller ex.vis rökning på restaurang. (Detaljer kring detta kan läsas på bloggen.)

   Svenskt Cigarrlexikon är i princip öppen för särskiljande lagstiftning mellan olika tobaksprodukter, men eftersom lagstiftarna har dåliga kunskaper riskerar även cigarristerna att få utstå moraliserande och tvingande förbud. Bättre då att försvara allas rätt att röka.

   Jag, och säkert de allra flesta cigarrökarna i övrigt i vårt land, begär inte att få sitta i ex.vis en matsal eller pub och få röka, men tycker det vore rimligt med ex.vis rökrum (i vilket dryck tillåts) på krogen. Varför kan inte icke-rökarna stödja denna åsikt? Det skulle onekligen gynna alla parter.

   Dessutom tillkommer ett annat orosmoment: samhällets ständiga benägenhet att reglera allt mellan himmel och jord (ja, bokstavligen!) är av ondo. Minns att ”the road to Hell is paved with good intentions”. Nu rökningen, men vad kommer imorgon? Yttrandefriheten? Valhemligheten? Demokratin? Redan idag är Sverige ett samhälle där medborgerliga rättigheter naggas i kanten. Ibland är det kampen mot terrorismen som anges som skäl, ibland är det annat (som ex.vis diffusa folkhälsoargument). Det här bör alla, oavsett inställning till tobaksrökning, fundera på.

   Slutligen håller jag med om att fimpar bör betraktas som nedskräpning. Men hur ofta ser man cigarrfimpar slängda på gator och torg?

   B


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: