Brunel, Isambard Kingdom

Isambard Kingdom Brunel (*1806, +1859) var en brittisk cigarrökare och ingenjör.

Isambard Kingdom Brunel, cigarrökandes. Året var 1857 och fotografen hette Robert Howlett. (Från Wikimedia Commons.)

Som ingenjör kan Brunel beskrivas som den första moderna ingenjören, ett barn av den industriella revolutionen och som konstruktör av flera storslagna företeelser: järnvägar, broar, stora fartyg, tunnlar, torrdockor m.m. Den som turistar i Storbritannien kan beskåda flera av hans konstruktioner som överlevt till vår tid, ex.vis fartyget SS Great Britain som ligger i docka i Bristol. Det finns ett museum om Brunel i den intressanta londonstadsdelen Rotherhithe.

Brunel var en ivrig cigarrökare och gick ofta omkring med en ”pinne i truten”, vilket kan ses på den mest kända bilden av honom (se härintill). Vissa uppgifter gör gällande att Brunel konsumerade upp till 40 (!) cigarrer per dag, men sannolikt tuggade han på en del av dem. Han förvarade sina cigarrer i en särskild cigarrväska som hängde i ett axelband över hans överkropp (kan ses på bilden härintill).

När BBC år 2002 ordnade en allmän omröstning om vilka som var de största britterna genom historien kom Brunel på en hedrande andraplats (efter en annan cigarrökare, Winston Churchill!). Premiärminister Tony Blair kom bara på 67:e plats vilket föranledde den kända cigarrfirman Hunters & Frankau Ltd (importör av bl.a. havannacigarrer) att lansera en reklamkampanj mot de allt mer omfattande begränsningarna kring tobakskonsumtion. I annonsen kunde ses Churchill (med cigarr), Brunel (med cigarr) och Blair (utan cigarr) med sina respektive nummer (1, 2…67…) och texten ”Close but no cigar, Tony!”

Under gårdagens invigningsceremoni för Olympiska spelen i London hade I.K. Brunel (spelad av skådespelaren Kenneth Branagh) en viktig roll i händelseutvecklingen. Såklart hade Branagh en cigarr i munnen för att ytterligare öka igenkänningsfaktorn! (Cigarren ifråga var dock otänd – vilket kanske bör betraktas som märkligt med tanke på all rök som i övrigt emitterades…)

Annonser
Published in: on 28 juli, 2012 at 11:07  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/07/28/brunel-isambard-kingdom/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: