I media idag: fler får kol.

GP, SvD och DN rapporterar idag att 74% fler kvinnor får kol (eller KOL som man ibland skriver för att det ska framgå att det rör sig om sjukdomen som uttalas ”kool”) i nutid jämfört med för 15 år sedan. En orsak kan vara att att fler diagnosticeras jämfört med förut. Men DN (egentligen TT) skriver också: ”det tros också vara ett resultat av den utbredda rökningen bland kvinnor på 60-, 70- och 80-talen”.

När det gäller tobaksreletarade fenomen (eller man kanske skall skriva ”fenomen som tros vara relaterade till tobak”) får man tydligen säga, skriva och dra vilka slutsatser som helst i vårt politiskt korrekta land. Rökningen, och då enkannerligen cigarettrökningen, har emellertid stadigt minskat sedan ca 1970. Att då försöka dra slutsatsen att ökande kol är ”tobakens” fel är intellektuellt ohederligt (men i o.f.s. precis vad man kan vänta sig av det offentliga Sverige i denna typ av frågor). Det är också att göra det lätt för sig; varför gå ut i verkligheten – som forskare, byråkrat eller politiker – och börja leta efter de verkliga orsakerna till den ökande kolen, när man har något så behändigt som ”tobaken” att skylla på?

Svenskt Cigarrlexikon påstår inte att rökning är ofarligt, men det är inte heller ofarligt att köra bil, äta och dricka socker, ha sex, klättra i berg, äta grillad mat (sägs det – Fan tro’t), dricka alkohol, äta transfetter och en massa andra saker. Men det måste vara upp till enskilda vuxna människor att bestämma sig för vad man vill göra eller ej.

PS Igår framträdde en tobakshatare i TV och förutspådde att all rökning kommer vara förbjuden om ca 20 år. Det är kanske möjligt, men är det inte lite bizarrt att cigarrer kan komma att vara förbjudna om 20 år medan socker (och kanske även transfetter) fortfarande lär vara tillåtna liksom, kanske, även en del narkotiska preparat?

Annonser
Published in: on 16 augusti, 2012 at 10:21  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/08/16/i-media-idag-fler-far-kol/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: