OT: Gustav Adolfs-bakelse

Lejonet från Norden – ingen dålig ursäkt att taga sig en cigarr! (Bild i allmän domän.)

Idag är det den 6:e november, Gustaf II Adolfs dödsdag i Slaget vid Lützen år 1632, som i Sverige högtidlighålls som Gustav Adolfs-dagen och i Finland som Svenska dagen (ung.: ”Svenska Finlands Nationaldag”). I bägge länderna firar man då med en Gustaf Adolfs-bakelse!

Det sägs att detta fosterländska bakverk uppfanns år 1909 på Carl Bräutigams konditori i Göteborg – en stad som grundlades av konung Gustaf II Adolf år 1621. Numera försäljs dessa bakelser i princip överallt i Sverige och Finland; recepten varierar dock en smula. Gemensamt för dem alla är emellertid den bystprofil – i choklad eller marsipan – av krigarkungen som pryder bakverken. (Vissa standardiseringsförsök har dock gjorts i modern tid.)

För den njutningslystne cigarristen ges idag chansen till en verklig storslagen treenighet: en god kopp kaffe, en Gustav Adolfs-bakelse samt en fin cigarr! Om man dessutom lyfter ett glas punsch eller konjak dagen till ära så har man satt verklig guldkant på festen!

”Gustaf II Adolf är vår historias största minne, väl värt att bliva den medelpunkt, kring vilken Finlands svenska befolkning skrider till samling på en dag, då denna ur sina hävder vill hämta nytt mod och nya krafter i striden för sin rätt att vara sig själv, att bevara sin nationalitet”  
— Axel Lille, Svenska folkpartiets grundare, i en tidningsartikel 6 november 1908
Published in: on 6 november, 2012 at 06:32  Kommentera  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/11/06/ot-gustav-adolfs-bakelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.