Rökrum

Rökrumsmiljö från Tobaks- & Tändsticksmuseum, Stockholm. © (Bild från deras hemsida – de blir säkert inte arga om jag lånar den av dem!

Ett rökrum (Lat. herfatorium ;-)) är en lokalitet i vilket den som önskar röka utan att störa, eller förstöra för,  sin omgivning kan uppehålla sig medan rökstunden pågår. Rummet som sådant kan variera sig – allt mellan en utkyld balkong på ett sjukhus, en utomhushydda på en industri till mer ombonade saker i privathem. Fler än redaktören ser säkert framför sig det viktorianska/ oskarianska rökrummet med bekväma lädersoffor, tunga röda sammetsgardiner, gnistrande karaffer med konjak eller visky samt örlogs- eller bataljmålningar å väggarna.

Rökrummet har i hög grad försvunnit, en eftergift åt den moderna tid som fåfängligt tycks tro att om rökutrymmen försvinner så slutar folk att röka… Istället tvingades rökarna ut på gator och torg. Och ehuru det är oförsvarligt att röka vid entréerna till sjukhus, skolor, daghem och liknande har tvivelsutan mängden rök och fimpar ökat vid uteserveringar, pubar, kaféer och restauranger. När ljudnivåerna blev ett bekymmer på krogen ombads branschen åtgärda utan att förbud kom på tal,; när rökning började uppfattas som ett problem förbjöd man helt sonika verksamheten utan ett ens fundera på eventuella lösningar (läs: rökrum).

Schyssta rökrum med god ventilation och en trivsam miljö borde kunna vara den kompromiss som löser tvisten mellan de samhällsmedborgare som röker och de samhällsmedborgare som ej önskar utsätta sig för rökning. Tyvärr är det den senare gruppen som är den omedgörliga och icke-konstruktiva.

Rökrum kunna i vissa sammanhang även benämnas herrum.

Annonser
Published in: on 20 november, 2012 at 08:54  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2012/11/20/rokrum/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: