Minicigarr

Minicigarr är ett ord som nådde tidningsrubrikerna söndagen den 3 mars 2013 då nyhetsbyrån TT (och i dess förlängning danska nyhetsbyrån Ritzau) kunde meddela att (de underförstått ”stygga”) tobaksbolagen i Danmark lanserat en cigarettliknande tobaksprodukt men betecknad som (något slags) cigarr. Detta i syfte att kunna sälja produkten billigare (eftersom Danmark har lägre skatter på cigarrer än cigaretter) och därmed locka (underförstått oskyldiga och okunniga) ungdomar i tobaks/cigarettfällan. (Se bl.a. SvD.)

Här inställer sig genast ett antal frågeställningar: 1) Är produkten gjord med basisk cigarrtobak eller sur cigarettobak? 2) Har den täckblad av tobak alternativt bandtobak eller av papper?

Kombinationen basisk cigarrtobak och täckblad av tobak eller bandtobak finns redan och kallas cigarill eller, i förekommande fall, filtercigarill. Är kombinationen sur cigarettobak och papper, så finns den också, och kallas cigarett. Nya kombinationer såsom ex.vis cigarrtobak med papper runt om eller cigarettobak med ett cigarilltäckblad skulle onekligen vara en nyhet och gissningsvis är det den senare hybriden, en slags cigarill med sur tobak, som det handlar om i detta fall: en produkt som dels kan locka nya konsumenter och dels se ut som en cigarr. Månne det numera obsoleta ordet cigarrcigarett är på väg tillbaka?

Men allt detta är spekulation. Om någon i läsekretsen vet vad detta handlar om, mejla gärna Svenskt Cigarrlexikon. Se under ”Kontakt” i högerspalten.

Fotnot: Sjäva ordet minicigarr finns dock sedan tidigare. Ex.vis säljer Cigarrummet, på Stureplan i Stockholm, Laura Chavin La Tentation som dock, med måtten (mm) 9×64, rätteligen borde betecknas cigarill.

Annonser
Published in: on 3 mars, 2013 at 15:53  Comments (2)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2013/03/03/minicigarr/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

  1. Dessvärre spelar det ingen roll vilken tobak denna ”minicigarr” är gjord av, då myndigheter konsekvent struntat i diversering av dessa två olika produkter. Om det beror på okunskap eller rent ointresse låter jag vara osagt men den enda produkten av detta otyg att blanda in ordet cigarr i marknadsföringen kommer i slutändan att bli att cigarrer beskattas lika hårt som cigaretter i framtiden. Det gör mig förbannad helt enkel.

    • Mycket bra synpunkt som jag helt delar (och tänkt komma till i del 2 av denna artikel – när jag fått inhämta ytterligare information).

      Tyvärr är det så att (i Sverige) så är statsmakterna helt okunniga i skillnaderna mellan cigarrtobak och cigarettdito; i alla praktiska avseenden (rökmönster, produkttyper etc). Detta är i vart fall min erfarenhet efter att ha förhört mig om saken på diverse håll. Ganska märkligt egentligen om man betänker att Europeiska unionen, som Sverige ju är medlem av, har dille på att genomlysa och kategorisera konsumentprodukter av alla slag… :-/

      /Redax


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: