Dumt på DN Debatt idag!

Företrädare för särintresset ”lungcancer” skriver idag på DN Debatt (HÄR). De önskar sig mera av varan ”repressiv lagstiftning” och föreslår totalt förbud för alla typer av röktobak till år 2025. Detta förslag kommer alltså att även drabba oss cigarrökare, trots att våra cigarrer knappast kan påstås vara några skurkar i sammanhanget. Deras bärande idéer förefaller vara två: 1) ett totalförbud förhindrar ”omfattande och ohyggligt tragiska effekter av rökning”, och, 2) kan Nya Zeeland, kan Sverige.

Ehuru artikelförfattarna resonerar ganska sansat om (det svenska) snuset och försäkrar att de inte är moralister så lyser deras perversa totalitära talibaninställning igenom. Därtill förefaller de ytterligt okunniga om andra typer av rökning än just cigaretter. Jag skulle ta deras statistiska exempel med några skottkärror salt!

Förslag om rökförbud förefaller mer och mer bisarra i en värld där liberalisering sker i andra avseende. T.ex. har nyligen en norsk minister öppnat för legalisering av rökheroin och över hela Europa finns starka krafter som vill se en legalisering av cannabis och liknande. Vi kan helt enkelt få den barocka situationen att jag blir arresterad för att ha rökt en Montecristo No 2 i Årjäng, men kan legalt röka heroin i Oslo. Eller arresterad i Norrtälje för en Davidoff Puro d’Oro, men kan lugnt hascha på i Mariehamn. Skall man skratta eller gråta?

Riktigt udda är deras förslag om rökprodukter fram till 2025 endast skall få säljas på apotek. Tänk er att man knallar in på Apoteket Kronan och beställer en låda Joya de Nicaragua och en burk Handelsgold #304?!  Bakom i kön står en hjärttransplanterad medborgare och får vänta på sin anti-avstötningsmedicin. Eller en orolig mamma som skall köpa febernedsättande till sin femåring. Allt medan rökarna botaniserar bland cigarrer och piptobak…

Och vad skall vi göra med de som tas av polisen (som om inte de har annat att göra?) njutningsfull sugande på sin cigarill eller pipa på altanen? Tja, vi kan ju alltid spärra in dem i läger där järngrindarna pryds med texten ”Ein gesunder Geist in einem gesunden Körper”.

Problemen med förbud är många. Även de som inte är rökare måste ställa sig frågan: vad kommer härnäst? När förbjuds alkoholen? Eller hundar och katter (det finns ju de som är allergiska)? Bilar borde kanske också förbjudas. Det sker ju så många olyckor. Och om vi förbjuder hästar så kanske vi slipper felaktiga innehållsförteckningar på lasagnen – för det är ju förbjudet…

Låt medborgarna tänka själva!

Avslutningsvis ett citat, enligt uppgift från Dagens Nyheter år 1965:

”I en demokratur råder allmänna och fria val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram. Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den fria debatten stryps.”

Annonser
Published in: on 13 mars, 2013 at 08:39  Comments (7)  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2013/03/13/dumt-pa-dn-debatt-idag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

7 kommentarerLämna en kommentar

 1. Har inte läst hela artikeln, men ”Vi är inte ute efter att förbjuda annan tobak än den som röks. Vår artikel är inte avsedd att vara ett inlägg i snusdebatten – vi är inga snusvänner, men vi vill inte inskränka integriteten mer än absolut nödvändigt.” låter som att någon kan tjäna pengar på att ”nikotinavvänjnings preparaten” ökar i försäljning.
  Finns det någon forskning på hur många som är fast i ”medicin” träsket.
  Jag är helt partisk i denna fråga.

  • Jag känner inte till några sådana siffror, men du har självklart en poäng i att någon faktiskt måste tjäna pengar på avvänjningspreparaten. Påminner en smula om margarinbolagen som kränger skokräm, förlåt smörgåsmargarin skall det vara, till människor som är obefogat oroliga för mättat fett. Där är ”smöret” boven, i vår värld utmålas istället ”tobaken”.

   Man får vara partisk OCH kommentera på Svenskt Cigarrlexikon! 🙂

   /Red.

   • Jag tänkte direkt på filmen ”Demolition Man”.

   • Ja, även George Orwell (1984) och Aldous Huxley (Du sköna nya värld) knackar på. 😦

    /Red.

 2. För det första: 206 miljarder dollar. Det är den fantastiska summa som några av de stora tobaksbolagen ska betala till de amerikanska delstaterna i det s k Tobacco settlement. Avsikten var ursprungligen att pengarna skulle gå till dem som blev sjuka av cigaretter. Det är sedan länge ”glömt” och politikerna kivas nu om bytet som nu föreslås användas till reduktion av bilskatter, lärares pensionsfonder, antitobakspropanda med mera. Tobaksbolagen bekymrar sig inte så mycket, de har bara vältrat över dessa miljarder på kunderna (priset på tobak). I överenskommelsen (tror jag) också att det ingår att tobaksbolagen förbundit sig att inte försvara sig mot anstormningen av junksience om tobakens risker. Det senare gäller USA, men jag skulle vilja se det USA-baserade bolag som vågar riskera skadestånd genom att försvara sig i exempelvis Europa.

  För det andra: Väldiga kadrer världen över har hittat en lättillgänglig utkomst som mottagare av skattemedel för sluta-röka-kampanjer, som ”rådgivare”, som kringresande antitobakspratare i skolor och så vidare. Därtill producerar ett stort antal forskare med läkemedelsbolagens pengar en väldig flod av junk science som ska användas i lagstiftning mot rökarna, inte minst är det så vad gäller påstådda risker med passiv rökning (för att vinna kriget mot rökarna måste de kunna framställas inte bara som självmordskandiater utan också som massmördare).

  För det tredje: Läkemedelsboagen tjänar miljarder varje år på sina alternativa nikotinbärare. Deras experter reser till Bryssel och pratar för sin produkt och Bryssel smäller bokstavligen igen dörren mitt framför tobakskonsumenternas representanter som vill vara med och veta vad som avhandlas bakom dörren. Läkemedelsbolagen vill naturligtvis ha så stor del av nikotinmarknaden som möjligt, annonsera sina produkter (som har en drygt 80-procentig misslyckandeprocent i att sluta röka) ihärdigt alltmedan tobaksannonser förbjuds nästan överallt. Ett totalt röktobaksförbud är mumma för läkemedelsbolagen som rean nu skrattar hela vägen till banken.

  • Mycket uppskattad kompletterande information Bidevind. Tack!

   /Red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: