Svenskt Cigarrlexikon 3 år på internet idag!

tårtatreljusIdag fyller Svenskt Cigarrlexikon 3 år – såsom internetblogg. Projektet är äldre i o.m. att det existerade såsom ett embryonellt bokmanus i redaktörens dator, men den 25 maj 2010 publicerades den första artikeln på denna wordpressplattform (och det var uppslagsordet Bellman; då såsom nu Sveriges äldsta tobaksvarumärke).

Som cigarrlexikon torde projektet vara unikt; som blogg (om man nu hellre vill se detta som en blogg) torde Svenskt Cigarrlexikon vara den största om cigarrer o.likn. på svenska språket. På dessa tre år har publicerats 557 inlägg varav 509 är lexikala och 48 har etiketten ”Övrigt”. Från 86 länder har det gjorts nästan 64.000 uppslag i bloggen. Hyggliga siffror för ett så pass smalt projekt som detta! (Tristare är väl antalet spamkommentarer som filtrerats bort: drygt 26.000…)

Tja, man får väl ta sig en god cigarr i afton! Eller tre…

Annonser
Published in: on 25 maj, 2013 at 10:33  Comments (2)  
Tags: ,

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2013/05/25/svenskt-cigarrlexikon-3-ar-pa-internet-idag/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 kommentarerLämna en kommentar

 1. Kära Cigarrlexikon och Redaktör, ett senkommet grattis på treårsdagen!

  För övrigt tror jag att cigarraficionadon kan ta både en och tre cigarrer för att fira och utan att för den skull behöva oroa sig för hälsan. Kriget mot tobaken och rökarna genomförs med fundamentalt, och vetenskapligt sett, urusla analyser och falska argument. Kanske är det därför som Henrik Ennart i dagens SvD (26 juni 2013), och som det verkar lite uppgivet, frågar sig ”varför danskarna har bättre hjärthälsa än oss” (än ”vi” borde det väl stå?) För ”det är ju vi som är smalast och slutade röka först”, avslutar han.

  För det första bör den noggranne läsaren ifrågasätta om danskarnas hjärthälsa verkligen är bättre än vår. Det är dödligheten i hjärtsjukdom som är lägre i Danmark. Den initierade vet att nergången i hjärtdödlighet de senaste decennierna till mycket stor del, kanske helt dominerande del, beror på snabbare och bättre sjukvård av dem som drabbas. Om jag inte minns fel så ligger hjärtsjukdomarna, trots i runda tal en halvering av rökningen, tämligen konstant på samma nivå under samma tid som minskningen av rökningen ägt rum. Henrik E. bör kanske fråga sig (och gärna skriva om) hur det ser ut med hjärtsjukvården på överfulla svenska akutmottagningar under semestertid i förhållande till hur det ser ut med den saken i andra länder. Kommer ambulansen över huvud taget i Sverige? Och hur lång tid tar det?

  För det andra kan Henrik Ennart kanske fundera över det faktum (och gärna skriva om), att antiröktalibanerna knappast alls är utsatta för kritisk journaistisk granskning, och därför kan prångla ut det delvis lögnaktiga påståendet att nikotin är kärlsammandragande (eftersom massor med sjukdomstillstånd är cirkulationsrelaterade kan då tobak felaktigt koppsas till ett nästan oändligt antal sjukdomar) Den lögnen blir i kriget mot rökarna nästan som kärnvapen. Sanningen är att nikotin i friska blodkärl i stora delar av kroppen är kärlutvidgande (Fewings JD et al.).

  För det tredje kanske Henrik Ennart bör fundera över (och gärna skriva) om läkarnas utbredda vanföreställning att nikotin i alla lägen är kärlsammandragande, kanske just på grund av detta faktum har rökare generellt sett något lägre blodtryck (högt blodtryck är en riskfaktor) än icke-rökare (Larson PC, Silvette H.). Hur kan nikotin ha en påstått kärlsammandragande effekt i alla lägen när rökarnas blodtryck generellt sett är lägre än ickerökarnas?

  För det fjärde tycker jag att såväl rökare som icke-rökare och journalister i synnerhet bör fråga sig om en ytlig och kanske godtrogen analys av krigföringen mot tobaken och rökarna överhud taget gagnar någon annan än Big Pharma (som tjänar mijarder på sina egna, alternativa, nikotinbärare och motarbetar till exempel e-cigaretten, som inte är deras). Däremot är en sådan släpphänt analys möjligtvis skadlig, kanske dödlig, för de individer som är sjuka – rökare såväl som icke-rökare.

  Så ta gärna en cigarr till och fundera lite över det jag sagt.

  Eld, någon?

  bidevind

  • Tack för Din initierade kommentar, Bidevind! Kloka synpunkter sannerligen.

   Dessutom den 100:e kommentaren i lexibloggen!

   /Red.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: