Cigarrindian

En cigarrindian utanför en cigarraffär i Windsor, Storbritannien. (Bild från Wikimedia Commons.)

En cigarrindian utanför en cigarraffär i Windsor, Storbritannien. (Bild från Wikimedia Commons.)

En cigarrindian (Eng. Cigar store Indian) är en relativt hög träskulptur föreställande en tämligen stereotypisk, indian (alternativt även ”nordamerikansk urinvånare”). Bemålad i ofta ganska starka färger är indianen i allmänhet utrustad med en bunt cigarrer i näven. Syftet med dessa statyer är att placeras utanför tobaksaffärer och göra reklam för affärens tobaksprodukter i allmänhet och cigarrer i synnerhet. Numera kan de även vara tillverkade i plast etc.

Cigarrindianer fanns i Europa redan på 1600-talet. Eftersom det var amerikanska ursprungsinvånarna som lärde de nyanlända europeiska kolonisterna att njuta tobak så föll det sig tämligen naturligt att göra allmänheten uppmärksam på att ”här saluförs tobak!”, medelst en cigarrindian. På 1600-talet var ju många inte heller läskunniga så cigarrindianen blev en lättfattlig symbol för den nordamerikanska varan. Många, inklusive skulptörerna själva, hade endast vag uppfattning om vad en indian var, så de första träskulpturerna kunde ofta se ut som exotiska människor i allmänhet och inte sällan såg de ut mer som svarta människor än indianer. Andra tidiga namn för denna typ av reklamskulptur har inkluderat ”svart gosse” och ”virginier”.

Med tiden skulle dock cigarrindianerna få ett mer indianskt utseende och till slut även börja användas av tobakshandlare i Amerika. (Och redaktören tror att det är fler än han själv som – dock alltså egentligen något felaktigt – uppfattar cigarrindianerna som något typiskt angloamerikanskt.)

Ehuru denna skulptur är europeisk i sitt ursprung, är den numera inte så vanlig utanför europeiska tobaks- & cigarraffärer. I anglosaxiska länder förekommer den fortfarande, men är på tillbakagång. Det är dyrt med en cigarrindian av trä som får stå utanför butiken och kanske efterhand förstöras av väder och vind, och det anses säkert på många håll som politiskt inkorrekt att såväl göra reklam för tobak som att göra det med en figur förställande någon ur en etnisk minoritet.

Annonser
Published in: on 12 augusti, 2013 at 00:32  Kommentera  
Tags:

The URI to TrackBack this entry is: https://bukfacon.wordpress.com/2013/08/12/cigarrindian/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: